zimni2022a.jpg

Тази вечер в Пазарджик започва 47-то издание на  Международния фестивал „Зимни музикални вечери - Проф. Иван Спасов”.

Четиридесет и седмото издание на фестивала ще бъде открито под палката на маестро Григор Паликаров, който ще дирижира програмата в първата вечер. Гост-солист тогава ще е Иван Янъков - пиано.

Втората фестивална вечер по традиция е с камерен концерт, когато ще гостуват музикантите Гергана Русекова - мецосопран и Симеон Златков – пиано. Те ще ни дадат възможност да чуем едни от най-хубавите вокални произведения на Франц Шуберт - вокален цикъл „Зимен път".

Третата вечер е рецитал на един от най-добрите световни пианисти Алесандро Марано /Италия/.

Фестивалът ще завърши под диригентството на Игор Вербицки /Русия/ и солист Деница Лафчиева - кларнет.

По традиция в рамките на фестивала се провежда концерт – матине с участието на млади изпълнители от музикалните паралелки и школи в Пазарджик, който ще се бъде на 30 януари /неделя/ от 11.00 часа.

Съпътстващата програма в дните на фестивала включва изложба под наслов „Класическата музика и Пазарджик“ с материали от Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик и Регионален исторически музей – Пазарджик. Интересът на публиката ще бъде провокиран от оригиналните костюми на проф. Иван Спасов и примабалерината София Бобчевска. Изложбата включва още снимки, грамоти, плакети и орден "Св. св. Кирил и Методий" - I степен, с които са наградени Симфоничен оркестър - Пазарджик и музикално дружество "Маестро Г. Атанасов". А РБ „Никола Фурнаджиев“ ни запознава е с личностите на Маестро Г. Атанасов и проф. Иван Спасов чрез литературни текстове и публикации в периодичния печат от преди повече от век.

Официалната програма е от 18:30 часа, а половин час по-рано е откриването на изложбата.

Zmv Zimni2022
Loading...