gerb_ek_zaharieva_st_mirev.jpg

Стефан Мирев: Ако продължаваме така, ще имаме национален локдаун не заради ковид, а поради социални и икономически причини

 

Народните представители от ГЕРБ-Пазарджик Екатерина Захариева и Стефан Мирев дадоха в Пазарджик пресконференция в присъствието на представители на общините Пазарджик, Велинград и Брацигово. Пресконференцията беше посветена на необходимостта от спешни мерки за компенсиране на общините поради невъзможността им да плащат скъпия ток.

„Притеснява ни продължаващото бездействие на правителството по отношение на това да се погрижи да компенсира общините за непосилните сметки за електрическа енергия и изобщо за горива, каза Екатерина Захариева и добави: Над 90 общини са с режим на тока. До момента общините са компенсирани за октомври и ноември 2021, а за декември и януари не е ясно какво и дали ще получат, както и няма яснота за по-нататък. Става въпрос не само за осветлението, а и за детските градини, училищата, социалните делегирани дейности не успяват да покриват сметките си, заради увеличените цени. Призовавам всички политически сили в момента да не си затварят очите за призива на местните власти и както намериха пари да компенсират частните ЕРП-та, да компенсират и българските общини. ГЕРБ вече два пъти внася проект за това, нека го отхвърлят само защото е на опозицията“, призова Екатерина Захариева. Тя започна пресконференцията като напомни, че не бива да забравяме днешния ден - 1 февруари и да разказваме, особено на младите, за жертвите на комунистическия тоталитарен терор. Захариева честити и шампионската победа на „Хебър“. „Направиха ни всички много щастливи“, коментира тя.

На пресконференцията бяха поканени представители на три общини. Екатерина Захариева подчерта, че не са поканили повече участници заради ковид мерки. Секретарят на община Пазарджик Румен Кожухаров посочи, че присъстват на пресконференция не като местна власт и хора, подкрепящи ГЕРБ, а за да заявят своя апел към всички политически партии, без значение дали са в управление или в опозиция, тъй като общините в България са в ситуация, в каквато никога не са се озовавали, а тенденцията, за съжаление, е трайна, посочи Румен Кожухаров. Той и колегите му от Велинград и Брацигово изнесоха данни за сумите, които са платили за електроенергия през последните два месеца на 2021 в сравнение с декември 2020 и увеличението по изнесената информация надхвърля 300%.  За декември 2020 община Пазарджик е платила 220 хиляди лева за електроенергия, през декември 2021 – 693 хиляди лева. Увеличението е повече от 3 пъти и ако се запази разходът ни за година ще скокне от 2милиона и малко  на 8 милиона лева за 2021 г. и те няма как да бъдат планирани предварително и още по-малко – да бъдат осигурени като средства. Същата е ситуацията и в „Дома за стари хора“, и в детските заведения и училищата. От 10500 лв за декември 2020 сумата за електричеството на Дома е нараснала до 28000 лв за декември 2021. Цитирани бяха и разходите на детска градина „Слънчо“ и СОУ „Георги Бенковски“ в Пазарджик. Ситуацията в Брацигово и Велинград е същата. Сметките са нараснали в пъти и общините няма от къде да ги покрият. Точно затова в Брацигово има вече въведен режим на тока. Велинград обаче е курортно селище, немислимо е да оставим улиците без осветление, коментира заместник-кметът Атанас Палигаров.

Народният представител Стефан Мирев посочи, че и в Панагюрище има тройно увеличение на сметката за тока в общината и училищата. „Режимът на тока и липсата на улично осветление създава предпоставка за ръст на престъпността. Притеснителен е фактът, че не виждаме индикации управляващите да направят нещо да спрат процесите, които бавно, но сигурно водят до затваряне на държавата. И съвсем скоро няма да имаме нужда от ограничителни мерки, не защото България ще излезе от ковид пандемията, а защото заведения, производства, училища, детски градини, а дори и църкви ще бъдат принудени да затворят. И ще имаме национален локдаун не поради пандемични причини, а заради социални и икономически. И докато Европа започнат да се възстановяват от кризата, ние затъваме все по-дълбоко“, заяви Стефан Мирев. Той посочи и още един възможен проблем, свързан с електроенергията – доставката на питейна вода, в Пазарджик тя е основно помпажна.

„Управляващите отказват да приемат предложените от нас мерки. Но те трябва да разберат, че времето за анализи приключи, хората очакват конкретни действия. Все още нямаме приет бюджет за тази година, общините не могат да приемат своите бюджети, както са тръгнали нещата се очертава една нулева година! Аз лично не си спомням в държавата да е царял такъв хаос и неизвестност, може би пък това са видимите резултати от промяната!“, каза още Стефан Мирев.

Екатерина Захариева посочи, че в сектор Енергетика пари има и управляващите са можели да избегнат голямото увеличение на тока. Като възможности тя посочи ВЕИ сектора, който отчита свръхпечалба, както и АЕЦ.
Loading...