telephone2022.jpg

Телефонните измамници са се активизирали днес в района на Панагюрище през днешния ден, предупреждават криминалисти от Областната дирекция на МВР в Пазарджик. Основно са засечени обаждания към телефони на възрастни и самотноживеещи хора в Панагюрище и съседните населени места. Схемата, който се използва е класическа:

Измамниците са се свързват по стационарни домашни телефони с потенциалните си жертви и използват добре позната до момента схема. Първоначално непознат се представя за син, дъщеря, внук или внучка и с чувствен глас съобщава, че е пострадал при катастрофа. После звъни друг непознат, който се представя за лекар и потвърждава за пострадалия роднина, но информира, че за лечението е необходима немалка сума пари и се опитва да убеди възрастната жертва в това.
Минути след като разговора приключи на телефона звъни друг измамник и се представя за полицай - инспектор, криминалист, разследващ полицай, следовател, който разследва телефонни измами. Той информира възрастният човек, че измамниците са го нарочили и днес ще го притесняват и заплашват. Мнимият полицай обаче обещава, че ще изпрати на адреса свой „колега”, който да вземе приготвените пари или ценности - златни или сребърни бижута, те ще бъдат белязани и описани, като така ще могат да заловят измамниците и тормозът да бъде преустановен. Ако жертвата не се поддаде, понякога дори отправят открити заплахи и закани за живота на пенсионера или неговите близки.

Органите на реда апелират към гражданите да бъдат бдителни, да не се поддават на обажданията на непознати, да не дават под какъвто и да е предлог парични суми или ценности на непознати. При наличия на подобни обаждания да позвънят на своите близки, като ги информират за случилото се или да подадат сигнал на телефон 112.
Loading...