darinka_kir4eva.jpg

Изказвам искрената си признателност на журито, че с това отличие всъщност е оценило културния принос на пуртогалоезичната литература.
Благодаря на всички, на Общината, на журито и поздравявам всички, спечелили конкурса тази година и им пожелавам сполука в творческото поприще, което са избрали.

Това каза тазгодишният носител на Националната награда за художествен превод "Стоян Бакърджиев" Даринка Кирчева след връчването на отличието и от директора на Дирекция "Образование и култура към Община Пазарджик Гергана Табакова.

Наградата “Стоян Бакърджиев” се присъжда на всеки три години на български преводач за принос в българското преводаческо изкуство за превод на книга – поезия или проза.

Председателят на журито д-р Митко Новков, в което влизат още Мария Генова и Жела Владимирова, изпрати свое послание, с което поздравява носителя на наградата Даринка Кирчева за превода и от португалски на "Книга на безпокойството" от Фернандо Песоа, определяйки го като истински интелектуален подвиг. Д-р Митко Новков отправя и благодарности към "кмета на община Пазарджик Тодор Попов, Общинския съвет, към местната общественост, културните и духовни дейци, които продължават въпреки усилното и неспокойно време да защитават високо честта на Пазарджик като културно средище и да помнят името на великолепния преводач Стоян Бакърджиев".
"Живеем в трудни, даже опасни години, затова всеки жест на признателност към културата е за почит и уважение", отбелязва още д-р Новков.

В съпътстващия конкурс за средношколци в отделните категории бяха отличени Полина Чипилова, Димитър Караминов, Стела Христова, Николета Пандева, Нели Божкова и Михаела Тинова

В категорията за възрастни за превод на поезия бе удостоен Стоян Минев, а за превод на разказ - Александра Стефанова.

Националната награда за художествен превод "Стоян Бакърджиев" е учредена през 2000-та година. За тазгодишното и издание, регистрираните преводни заглавия за периода 1 януари 2019 г. - 31 декември 2021 г. са общо 1858. В регламентирания срок – до 25.02. 2022 г., в Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик за участие в съпътстващия конкурс са постъпили 8 текста, от които 6 на средношколци и два на възрастни преводачи.


stoyan_minev.jpg
st_bakardjiev22.jpg


Loading...