aleia_brezi1.jpg

В Световния ден на водата бе поставено началото на съвместния проект на Община Пазарджик и ОУ "Хр. Смирненски" за оформяне на Алея на белите брези. Първите шест дръвчета бяха засадени с участието на учениците от училището, техните учители, родители, кмета Тодор Попов, началника на РУ на МОН Дора Дулчева и директора на Дирекция "Образование и култура" към Община Пазарджик Гергана Табакова.


Радваме се, че можем да бъдем съпричастни с тази инициатива, защото, скъпи учители и родители, да учим децата на любов към природата е едно от важните неща. Първо, да са добри хора и второ - да обичат природата.
Всички трябва да полагаме усилия те да чувстват природата като нещо, за което трябва да се полагат усилия ежедневно. Защото, скъпи млади приятели, важното е, освен да бъдете ученолюбиви, защото това е единственият шанс да имате добра социална реализация, освен да слушате своите майки, бащи и преподаватели, защото те ви мислят най-доброто и искат да бъдете знаещи и можещи, вие да имате отношение към света, който ви заобикаля. Да го пазите чист, да знаете, че водата, въздухът и всичко друго, са не просто дадености, а неща, за които трябва да се пролагат грижи. С усилията на всеки от нас, независимо на колко години е, нашият град, който всъщност е нашият дом, може да изглежда по-подреден, по-чист, по-зелен и в крайна сметка да бъде мястото, с което ние да се гордеем, в което живеем работим и учим.

Така кметът Тодор Попов се обърна към всички присъстващи на училищното тържество и благодари на всички, които полагат ежедневно такива усилия. Той поясни, че тази идея е началото на общинската пролетно-лятна програма, с която се цели и да бъдат провокирани всички директори, особено на училищата с начален курс на обучение и детски градини, така че прилежащите им площи да бъдат обновени, а също така и дворните пространства.

"За този тротоар, скъпи млади приятели и съграждани, понесохме много критики на "любимата" ми тема с рязането на дърветата. Но всяко едно нещо си има срок на годност включително и човешкият живот. Тези дървета бяха много стари, пречеха на нормалното преминаване, а тази улица е супер натоварена по отношение на човекопотока за острова, особено пролетта и лятото, и решихме да освободим единият от тротоарите, като засадим после толкова дървета, колкото сме изрязали. Това е нашето правило винаги.
Сега ще ги засадим , но не от външната страна, за да не пречат на нормалното ходене по тротоара, а от вътрешната. Така ще бъдат част от новия красив на двора, който се надявам да имате.
Искам да кажа, че ще продължим да режем дървета, където е необходимо, защото просто няма как да го спрем, но на тяхно място, разбира се, че ще садим нови, за да може да поддържаме на ниво зелената среда в Пазарджик", обясни Тодор Попов. Той съобщи, че е подготвил и изненада с едни интересни неща, които ще бъдат на самия тротоар, и до Великден ще бъдат част от една по-закачлиава среда за нашите по-малките най-вече.

Началникът на РУ на МОН Дора Дулчева изрази убедеността си, че усилията на обществеността, на Община Пазарджик, на учителите и ръководството на училището ще оставят от този момент много траен спомен в детските глави.
"Убедена съм, че когато след 20-30 години минавате по тротоара, ще сочите на вашите деца тези дървета и ще казвате на вашите деца, че вие сте били в училищния двор, когато те са били засадени", каза в приветствието си началникът на РУ на МОН.

С много емоции бе посрещната първата публична изява на участниците във възстановения фолклорен училищен състав. А в началото на тържеството бяха връчени наградите на победителите в обявения конкурс за видеоклип по повод Международния ден на водата. Фланелки с емблемата на Международния ден на водата получиха Калоян Коруджийски от Iб клас, Катрин Воденичарска от Vб и Митко Ганчев от VII клас.


aleia_brezi2.jpg
aleia_brezi4.jpg
aleia_brezi3.jpg
aleia_brezi5.jpg


Loading...