haralambi_haralambiev2022.jpg

Интервю с г-н Хараламби Хараламбиев, Регионален управител – Банкиране на дребно в Райфайзенбанк (България), отговарящ за Южен Централен регион

Хараламби Хараламбиев е Регионален управител – Банкиране на дребно в Райфайзенбанк (България) и отговаря за Южен Централен регион, в който влизат Пловдив, Пазарджик, Хасково, Кърджали и др. Разговаряме с него за подкрепата, която банката оказва в несигурната обстановка на клиентите си, като и за актуалните продукти и услуги, предпочитани от тях.

 

Г-н Хараламбиев, как се отразяват войната в Украйна и инфлацията в България на потребителите? Каква е ролята на банката?

Всички сме притеснени от случващото се в Украйна най-вече от човешка гледна точка. От икономическа – още не се бяхме възстановили от ковид кризата и сега влязохме в нова несигурна ситуация, ефектите от която дългосрочно ще оказват сериозно влияние. Както по време на ковид кризата, така и сега обаче банките доказват, че са от съществено значение за функционирането на обществото. В Райфайзенбанк отново сме близо до хората в цялата страна, осигуряваме им възможност да управляват финансите си, консултираме ги. Клиентите са спокойни, не предприемат резки движения и запазват доверието си в системата и в частност в нашата банка.

 

А забелязвате ли в последно време засилен интерес към определени продукти и услуги?

В Райфайзенбанк бързо ориентираме продуктите си спрямо нуждите на клиентите и спрямо актуалната ситуация. Така беше и по време на локдауните. Сега дадохме възможност за лесно откриване на безплатна сметка с карта за украинските бежанци, за да им помогнем да ползват средствата си. Вече много от тях се възползваха. В същото време не губим фокуса и върху традиционните ни клиенти в цялата страна. В момента сме в кампания със земеделците, които подкрепяме за успешен сезон. През последните три години подкрепихме сектора с близо 230 млн. лв. Развиваме продуктите и иновациите си за активния малък и среден бизнес в регионите. И през настоящата година продължаваме да сме финансов партньор на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД по програмата за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в района. Основната цел на финансираните проекти е създаването на нови работни места. Подписаните и реализирани досега проекти са за над 2 млн. лв., като бенефициенти по тях са както действащи компании, така и новосъздадени дружества. Продължаваме грижата си и за българските пенсионери с инициативата „Жълт коридор“ с безплатна сметка и приоритетно обслужване в офисите в цялата страна. През миналата година имаме над 30% повече открити сметки за пенсия, защото това носи повече сигурност и удобство на възрастните. Също така непрекъснато подобряваме мобилното банкиране, което всеки трети наш клиент използва редовно. В Пловдив и Пазарджик пък отворихме едни от първите безкасови офиси в България с най-модерните банкомати, на които клиентите извършват бързо и удобно повечето банкови операции, и така служителите ни могат да се фокусират върху по-задълбочени консултации на живо. Стараем се всички клиенти на Райфайзенбанк да чувстват, че сме на тяхна страна и обратната връзка продължава да бъде много добра. 

Кои, според Вас, ще са най-предпочитаните от хората банкови продукти и услуги през настоящата година?

И през тази година за нас най-важна остава удовлетвореността на нашите клиенти. Затова фокусът ни е върху иновациите и развитието на сегашните продукти. Изгодните условия и персоналният подход на специалистите ни също са важни фактори за това хората да са удовлетворени, когато работят с Райфайзенбанк. През тази година ще продължим да дигитализираме много услуги, за да правим процесите по-лесни, бързи и удобни. Двойно повече сметки се откриваха онлайн през миналата година, все по-често специалистите ни консултират и обменят документи с клиентите през приложението за телефон или компютър RaiConnect. От по-новите ни продукти очакваме засилен интерес от малкия бизнес към приложението RaiPOS, с което телефонът се превръща в ПОС терминал и това дава много удобство и свобода при плащанията. Разбира се, за всички – бизнес и индивидуални клиенти продължаваме да развиваме онлайн и мобилното банкиране RaiMobile, така че да стават още по-удобни. Само с няколко клика през мобилния телефон могат да се извършват основни банкови операции или пък да се вземе потребителски кредит. Разбира се, в офисите ни в цялата страна продължаваме да посрещаме клиентите с желание да им дадем подкрепа и полезна консултация. Личният контакт носи стойност за много клиенти, особено в сегашната обстановка. 

 

Очаква се към средата на годината Райфайзенбанк да стане собственост на KBC груп. Отразява ли се този преход на клиентите ви?

За клиентите ни няма никакви неудобства. Екипът ни е доказал, че успешно се адаптира към нови условия. Продължаваме да работим по същия професионален начин, със същите принципи и следвайки нашите ценности, според които най-важно е клиентите ни да са удовлетворени. Проучванията и разговорите, които провеждаме с тях в Пазарджик, Пловдив, Хасково и другите по-малки градове от региона, доказват, че те продължават да ни имат доверие. А и това не е първото и последното сливане между две банки. Докато сделката с КВС не приключи, което се очаква в средата на годината, работим в конкуренция с купувача и не споделяме помежду си информация за клиенти, търговски политики, продукти и услуги. След като се получат всички одобрения от регулаторите, ще продължим да работим като две отделни банки, но с един и същи собственик, до пълното сливане. Очакваме дори да има ползи за клиентите заради синергията. Когато предстоят някакви промени за тях, ще ги информираме своевременно.
Loading...