obs20220412.jpg

С гласовете на 27 „за”, петима „против” и двама „въздържали се” беше приет бюджетът на Община Пазарджик

„Това е бюджет, който обезпечава всички публични дейности на общината. В него има и акцент на това, което е приоритет в този мандат – инфраструктура, образование и спорт. Приемайки тази бюджетна рамка, считам, че ще надградим това, което сме направили – всички важни дейности, свързани с предоставянето на услуги в социалната сфера, обезпечаването на всички административни дейности, свързаните с поддържане на паркове и градини, за пътни ремонти, за култура и образование. Ще има повече средства за учителите, заплатите се вдигат. Ще има нова детска градина през тази година – в Главиница. Ще предложим на вашето внимание и механизмът, по който ще освобождаваме от данъци семействата с деца, които имат постижения в сферата на изкуствата и образованието.

Тази бюджетна рамка отсега ви казвам, че ще бъде различна, защото предстои и актуализация на държавния бюджет, както и корекции, свързани с проекти, за които общината ще може да кандидатства през годината”.  С това изказване на кмета на Община Пазарджик Тодор Попов започна дебатът по бюджета на днешното заседание на Общинския съвет.

 Общинският съветник Бойка Маринска  попита кмета защо в капиталовите разходи не вижда обекти в раздел Култура, а там фигурират Спортната зала и Басейнът. Кметът ѝ обясни, че двата спортни обекта са преходни от миналата година, а ремонтите на Младежкия дом и читалище „Виделина” ще се реализират от Общата издръжка.

 Критика към бюджета отправи и общинският съветник Евтим Янев, според когото заложените в плана приходи за собствените дейности, които са основният приход на общината за осъществяване политиката и изглеждат нереални и фантастични. Планът за собствените приходи за 2022 г. e за 41 800 000 лв.  Планираните разходи са в размер на 43 500 000 лв. , като те също се формират от реалните собствени приходи , които най вероятно ще бъдат пак около 30 000 000 лв. , общата изравнителна субсидия – 7 700 000 лв. и целевата субссидия за капиталови разходи и зимно поддържане – 2 800 000 лв. Общо около 41 000 000 лв. Само ,че тази година сме планирали и възстановяване на заеми в размер на 5 415 000 лв. и изплащане на отчисления към РИОСВ в размер на 1 300 000 лв, коментира Евтим Янев. Според него не се  забелязва никакъв стремеж за редуциране на разходите на общината. Не е задоволителен и обемът на планираните постъпления от управление на собствеността на Общината - Синя зона, паркинги ,тротоарно право, наеми и услуги.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов поздрави Евтим Янев за неговата активност и за това, че през последните 15 години винаги е участвал в публичните обсъждания за бюджета и че има позиция по тази тема. „Всичко, което разказахте, е така, но не забравяйте, че бюджетът е една прогноза. Започваме със 122 милиона и ще свършим на доста повече. Не забравяйте, че това са трудни години – държави спряха, бизнеси фалираха, а в Община Пазарджик не спря да се работи през тези две години. Всичко това е инвестиция в нашия град. Да, имаме проблем със събираемостта, защото такива са времената, но въпреки всичко общината се справи много добре.  Брутният вътрешен продукт на Пазарджик надхвърли тази в Плевен и доближава Русе, който е град с над 100 хиляди души население. Пазарджик се развива изключително добре. В Острова в събота имаше 5 хиляди души. Сега ще направим още една копка на ново общежитие в Добровница. Тук безработица няма. Моят екип работи не по устав, а по устав на устава! Ние сме най-проверяваните! И дори и с Пловдив да се сравняваме, което е нереално, защото това е много голям град, ще Ви кажа- в Пловдив нямат зоологическа градина, нямат и открит плувен басейн”. Това беше коментарът на кмета Тодор попов. Той заяви, че не приема критики, че за култура не се дават пари и обеща подробна справка за издръжката на Ансамбъл „Пазарджик”, Симфоничния оркестър, танцови и певчески състави, читалищата, музеите и галериите.

„ Няма град в България, която да дава 7 литературни награди. Престанете да се хващате за кобура, когато става въпрос за култура и спорт! Не гледайте като далтонисти! Виждайте пъстрите страни на живота в Пазарджик!”, коментира председателят на Общинския съвет Хари Харалампиев.

С гласовете на 27 „за”, петима „против” и двама „въздържали се” бюджетът на Община Пазарджик беше приет.

 

 
Loading...