wellky.jpg

Гривната Wellky и услугата „Грижа от разстояние за възрастни хора и хора със здравни проблеми“ са единствените по рода си за момента в България. Те бяха представени днес на пресконференция в БТА. 

Председателят на пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева представи проучване за състоянието на здравната превенция в България. В анкетата са участвали 2840 човека, като 56% от участниците определят като лошо нивото на здравната превенция за възрастните хора, а 67% от отговорилите смятат, че въвеждането на ефективни здравни технологиите за превенция биха намалили разходите за здравеопазване.

Станислав Радославов – основател на единствената по рода си в България услуга - Wellky „Грижа от разстояние за възрастни хора и хора със здравни проблеми“, представи възможностите, които дава тази технология. Става въпрос за е умна гривна, която измерва пулс, кръвно налягане и температура, показва местоположението на човека чрез мобилно приложение. Чрез него хората, които полагат грижи за близките си от разстояние, могат да получават информация 24 часа в денонощието какви инциденти са настъпвали с техния близък – ниско или високо кръвно, сближаване на граници, повишен или понижен пулс, дали е падал, дали гривната е на ръката му, да следят жизнените показатели, както и историята на маршрута на техния близък.

Услугата включва и социалните асистенти, които подпомагат ежедневието на потребителите. Предлагат се 12 услуги, сред които приготвяне на храна, пускане на пералня, почистване с прахосмукачка, бръснене, подстригване, четене на книга, разходка и други. Така близкият на този възрастен човек може да е спокоен, че той е наглеждан и че има някой, който ще го информира как е той след всяка среща, посочи Станислав Радославо
Гривната Wellky е изключително опростена за ползване. Тя е без екран, има само четири бутона и единственото, което се изисква от потребителя, освен да я носи и да я зарежда на всеки 72 часа, като зарядното е магнитно за по-лесно свързване.

Освен че измерва жизнените показатели автоматично на всеки четири часа в светлата част на денонощието след звуков сигнал, гривната има жироскоп и подава сигнал до два мобилни телефона, ако възрастният човек падне. Гривната има изключително добър GPS тракер. На закрито може да бъде идентифицирана на 10–15 метра, а на открито – на 5–10 метра. Може да се проследява и маршрутът на човека назад във времето – до една година назад. Предвидено е персонализиране на услугата съобразена със здравни показатели, активността и нуждата на всеки отделен потребител.
Loading...