iconomikata2022_04.jpg

Отбор TEAM_PRO с ментор Албена Гълъбинова и членове Дарина Денкова, Кристина Тонова и Юлиана Бирова се класира на първо място в ЕВРОПЕЙСКАТА ОЛИМПИАДА ПО СТАТИСТИКА 2022 и ще представя България в европейски кръг, където ще се състезава с най-добрите отбори на европейски държави. Учениците показват знания и умения по математика, статистика и дигитални компетентности.

ЕОС 2022 се провежда в три кръга в периода от януари до април.

За поредна пета година ПГИМ, с директор Таня Благова, представя Пазарджик достойно, заемайки призови места. В тази връзка Милена Гълъбинова и Албена Гълъбинова бяха поканени и взеха участие като лектори в Национална конференция „ЕОС 2022”, организирана от НАЦИОНАЛЕН СТАТИСТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ, на която присъстваха учители от цялата страна.

В първия кръг отбори от ПГИМ с ментори Милена Гълъбинова, Минка Трендафилова и Албена Гълъбинова се класираха на челни позиции.

Участие взеха 406 отбора от цялата страна в две категории А (10-12 клас) и Б (8-9 клас).

Във втори кръг на първо място в категория Б се класира отбор TEAM_PRO с ментор Албена Гълъбинова, а на шесто място се класира отбор ITFUTURE с ментор Милена Гълъбинова и членове Михаил Павлов, Цветан Навущаров и Петър Божков. Конкуренцията беше голяма, разликата в точките, получени от отборите - малка. На второ място в категория А с ментор Минка Трендафилова се класира отбор NO_FEAR с членове Георги Колев, Габриела Масларева и Светлана Бакърджиева, а на пето място се класира отбор PRO-LEAGUE с членове Магдалена Тоткова, Весела Попова и Диан Филипов. Ученици от 12 клас получиха сертификати, с които ще бъдат приети в УНСС, Варненски университет и др. с оценка „Отличен” по избрана от тях специалност.

В третия – публичен кръг, който се проведе в Гранд хотел София на 16.04.2022 г., петте най-добри отбора във всяка категория се състезаваха пред публика и жури с членове: заместник-председателя на Националния статистически институт Диана Янчева, която беше и председател на журито, Доц. д-р Александър Найденов - научен секретар и преподавател в УНСС, катедра „Статистика и иконометрия“, Д-р Надя Кантарева-Барух - директор на „Аз-буки“ - Национално издателство за образование и наука, и издател на вестник „Аз-буки“, медиен партньор на олимпиадата и Тодор Борисов - преподавател в Частна профилирана гимназия „Образователни технологии“.

Според правилата на състезанието победителите след първите два кръга от националния етап, представят публично отборите и идейните си проекти, като крайната оценка се формира от:

• Онлайн гласуване, с тежест 25%, проведено от 4 до 14 април на сайта на НСИ, където бяха публикувани представянията и идейните проекти на 11 отбора, допуснати до участие
• Гласуване от публиката по време на публичния избор - с тежест 25%
• Оценка на журито - с тежест 50%

На първо място в категория Б журито обяви отбор TEAM_PRO с ментор Албена Гълъбинова, който ще представя България на Европейският кръг на олимпиадата. Той ще се проведе в периода до 15 май 2022 г., а победителите в него ще станат известни през юни.

Наградите на победителите бяха връчени от Диана Янчева и доц. Александър Найденов.

Класираните на първите две места отбори в съответната категория ще имат за задача да изработят двеминутен видеоклип на тема „Статистиката и околната среда“, с който ще участват в Европейския кръг на статистическата олимпиада.

Европейският кръг на олимпиадата по статистика ще се проведе в периода от 18 април до 15 май 2022 г., а победителите в него ще станат известни през юни.
Loading...