koko_anastasov20220510.jpg

 Интервю

Срещаме Константин Анастасов ден след като е завършил един индивидуален – само за него, пленер в Брацигово, където по покана на Иво Папазов е рисувал читалището, къщата музей и фрагмент от комплекса „Бунара”. Знаем, че му предстои и интересна изложба в Лапидариума на музея в Пазарджик, която ще е съвместна с Мандолинна формация „Елена Генова”, затова го помолихме за кратко интервю:

 

-Коко, какво сътвори в Брацигово?

 -Това беше индивидуален пленер за мен по покана на Иво Папазов. Пленерът беше 6 дена, в които аз завърших 3 картини. Беше изключително натоварено, рисувах от ранна утрин до залез, като направих три платна и Иво Папазов, който е колекционер, много ги хареса. От него знам, че той купува картини на класици и ми е споделял, че аз и Енчо Пирнков сме единствените, от  които има картини и все още не сме класици (смее се). А в момента подготвям много интересна съвместна инициатива с Мандолинна формация „Елена Генова” – тя ще е вечерта на 14 май в Лапидариума на музея в Пазарджик и ще е под надслов „Мандолината е любов”. Това е по повод Нощта на музеите и е съвместна инициатива. Аз ще покажа свои картини с мандолини, китари и музиканти на фона на музиката на талантливите изпълнители от мандолинната формация.

 -Предстои ти и пленер в Пещера, който организираш. Има ли яснота кога ще е?

 Вчера имах срещи и със заместник-кмета по културата г-жа Елена Рядкова и с кмета г-н Йордан Младенов. Пленерът ще е 5-дневен в базата на „Спектър керамик”. Ще поканя петима художници от страната. Ще рисуваме паметни места от старинна Пещера – кулата с часовника, старинния турски часовник, характерни сгради. А на 13 май ще съм на друг пленер на базата на „Спектър керамик”. Предстои ми участие във фестивала „Чушката, домата и екологичните храни” в Куртово Конаре. Организаторите искат да отида като жив художник, преди да е станал класик, и да водя  малка група дечица, заедно с други двама-трима художници. Фестивалът е изключително интересен, участват много млади хора, които танцуват и пеят, а ние рисуваме.  А в Пазарджик ни предстои „Пролетен салон” – аз ще участвам с  живописни цветя – картини от изложба, която направих по покана на читалището в с. Мирянци. На Цветница там направих изложба и на фона на моите картини отбелязахме празникът.

 -Как успяваш с това темпо?

 -Тази динамика ме зарежда, аз я търся, харесвам я, обичам движението и, когато то е свързано с изкуството, нещата ми се получават. Обичам дните ми да са пълни. Дори съзнателно ощетявам познати, за да мога да творя, да участвам в различни инициативи. Ето, тази година, тъй като няма да има конкурс на името на Милош Зяпков, ме поканиха да подготвя изложба. Междувременно си партнирам и с БГЦПО, където имам срещи с група, която се занимава с дигитално рисуване.

 -Обикновено наесен правиш изложба с нещо морско. Предстои ли ти морски творчески период?

 -Морето ме вдъхновява. Но това, което предстои и за което се готвя е „Между” – това е темата на изложбата ми през септември - между колебанията ми, между абстрактни неща, между вдъхновяващите ме и тревожещите ме. Всеки има своето „между”, аз ще покажа моето. А междувременно творя шаржовете си за приятели, за познати и по поръчка. Ето, в ръцете си държа шаржа на акад. Людмил Стайков. Ще му го връча на премиерата на книгата на Костадин Ненков. Животът ми е динамичен и така ми харесва.

Катя Бузник


koko_anastasov20220510a.jpg


Loading...