mg_barselona1.jpg

Трима преподаватели от ПМГ „Константин Величков”, гр.Пазарджик бяха на обучение по проект „ Творчески подходи в преподаването” на европейската програма „Еразъм+”. Валентина Малинова (старши учител по Информатика и ИТ), Недялка Панева (старши учител по Информатика и ИТ) и Любомира Сребрина (учител по английски език) осъществиха мобилността от 11ти до 22ри април в гр. Барселона, Испания и тя е последна по този проект. Темата на двуседмичния структуриран курс, който посетиха учителите е „Социални медии и уеб решения за вашата класна стая”. Ето някои техни впечатления за преживяното.

Недялка Панева
През април 2022г. се случи първата ми среща с Испания в гр.Барселона.
Ако трябва една дума, тя е цветове. Много цвят има накъдето и да погледнеш. От орнаментите на великия Гауди, взел колкото е можело повече от природата, до съвременните сгради и фонтани. По дърветата - оранжеви мандарини, а по храстите бели жасмини, ухаещи прекрасно. Измежду гълъбите свободно летят зелени папагалчета. Прекрасни паркове пълни с хора. Цветни мозайки красят стените и подовете на сградите. Всяка стая има различен под. Дори стълбищните стени са изрисувани. Много знамена и всеки квартал си има знаме, което може да се види по терасите. Едно от най-впечатляващите неща са витражите на катедралите. Имат изключително красиви статуи и разкошни цветни прозорци. Звукът на орган е пронизващ и величествен. И най-известната Саграда Фамилия уж с каменни стени, но когато светлината проникне през витражите сякаш се прожектира върху стени, тавани и колони и те светват. Уникално, винаги различно и променящо се. Един художник с много платна. Но това не стига - дори фонтаните могат да светят и представят спектакъл от звуци и цветове. Хората са спокойни, празнуват и се наслаждават на времето. Туристите също са сбор от езици, континенти, религии. Вероятно няма вид транспорт, който тук да не се използва. До късно в малки ресторантчета се похапва тапас, паеля и морски дарове. А прочутото испанско вино - и то не е само червено. Добавят се различни плодове и се нарича сангрия.
Вечер града сияе, в сърцето му величествена катедрала, а от върха на хълма Тибидабо бди Исус Христос с разперени ръце.
Обучението се проведе в дух на любознателност, както за новите технологии, така и за културите и обичаите на страните, от които бяхме. Домакините от центъра за обучения бяха изключително приятелски настроени и отзивчиви. Преподавателят, учител по английски от Канада, представи образователните платформи със завидна лекота на човек, изпитващ удоволствие от работата с тях. Научихме много нови средства за улесняване и разнообразяване на обучението. Съвременните младежи "живеят" в мрежата и да не се възползваме от тази възможност би било пропуск. Беше съвременно, интересно и много полезно.


Любомира Сребрина
Срещата ми с Барселона

Моята среща с Барселона беше смесена с различни от толпи до студени чувства. Градът е величествен, с неговите огромни внушителни сгради, с атмосферата, която се излива отвсякъде. От най-малките кътчета до оживените площади, които придават типично испанска обстановка, а именно цветните и весели хора, изглеждащи безгрижни и щастливи. Най-голямо впечатление у мен направи и остави незабравим спомен, е “Готическият квартал”, чиято архитектура те пренася в света на готиката, в една малка приказка, за която сме чели само по книгите . Кварталът е с тесни улички и един от най-красивите в Барселона. Изключителни сгради и изрисувани с цветни рисунки стени. Ако си човек на изкуството, то със сигурност това е твоето място! Курсът определено си заслужаваше! Преподавателят беше изключителен професионалист, който представяше и предаваше опита си по възможно най-развлекателния начин. Използваше съвременни и достъпни иресурси, съобразявайки се с нуждите и предпочитанията на всички присъстващи.
Курсът определено си заслужаваше. Той беше с продължителност две седмици, през които преминахме през две основни теми “Web solutions for the classroom” и “Social media for the classroom”. Фокусирани бяхме върху развитието на дигитално-образователни елементи в обучението, използвахме приложения като : Edmodo, Quizzes, Book creator, които биха могли да поддържат ангажираността на учениците и способностите им и използвахме социалните медии като способ за обучение. Обхващането на най-популярните социални мрежи, безопасното им използване и ролевата игра и техният потенциал в образователните среди направи по-развлекателно и ефикасно дигиталното управление в класната стая.

Валентина Малинова пък създаде уебсайт, а така също и видео канал, посветени на разпространението на резултатите от постигнатото. Последната дейност на всичките седем участници, работещи по проект „Творчески подходи в преподаването” ще бъде организирането и провеждането на заключителен уебинар на областно ниво.


mg_barselona2.jpg


Loading...