kukeri.jpg

В период на локдаун, на затворени училища и обучение от разстояние в ОУ „Проф.Иван Батаклиев” се проведе интердисциплинарен урок по български и по английски език съвместно с Регионално управление на образованието – Пазарджик и Регионален исторически музей – Пазарджик.

В урока участие взеха учениците от два пети класа – V б с класен ръководител и преподавател по БЕЛ Катя Митрева и V д с класен ръководител и преподавател по АЕ Анна Александрова. Темата на урока беше „Фолклорен празничен календар – Кукери и Хелоуин - костюми, вярвания и традиции”. Гост на урока бе Мария Йорданова, етнолог в РИМ-Пазарджик, която представи пред учениците свои изследвания в областта на маскарадните игри и костюми в Пазарджишка област.
Ученици преподаватели и експерти търсиха пресечните точки на тези две вековни традиции. По време на урока бяха демонстрирани различни приложения за създаване на интерактивни игри и упражнения, които преподавателите прилагат в обучението. Специално за урока са разработени и два сайта от ученици на преподавателката по информатика Атанаска Пенева. С работите по темата можете да се запознаете на следните линкове:
https://sites.google.com/batakliev.org/ritual
https://sites.google.com/view/muckers-and-halloween


kukeri2.jpg


Loading...