zanayati_izl.jpg

На 08 юни 2022 г. от 17:00 ч. в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик, ще бъде открита изложбата на Регионален етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово „Мозайка от занаяти“.

Изложбата представя традиционните занаяти, характерни за района на Централна Стара планина, които са показани в работилниците и експозициите на музея.

Над 200 експоната са обособени в няколко тематични сектора. Показани са изделия на занаяти, съхранени от древността до наши дни, също занаяти, разнасящи славата на Габрово далеч извън пределите на Османската империя, занаяти, които вече не се практикуват, но носят паметта за времето на битуването си и „занаяти в риск“, чиято съдба е застрашена поради критично малкия брой действащи занаятчии, липса на пазар или суровини.

В изложбата са показани и изделия на съвременни майстори, участвали в национални и международни майсторски надпревари, организирани от Регионален етнографски музей на открито „Етър“ в дните на Международния панаир на традиционните занаяти.

Изложбата е придружена от 22 двуезични табла и филми. Може да бъде посетена до 08 август 2022 г.
Loading...