priut20220608.jpg

В Пазарджик официално беше открит Приют за пълнолетни лица, останали без дом. Приютът се помещава в изцяло нова, построена за целта сграда на ул. „Васил Априлов” № 3 А.

„С предоставянето на тази социална услуга фокусът ни е насочен към най-уязвимите групи хора, към хората, които са аутсайдери в обществото. Понякога нашето общество тотално ги дискриминира и образно казано ги отритва. Затова Община Пазарджик се възползва от инструментите, които предлага европейското финансиране, така че да можем да предложим тази социална услуга. Сградата е построена изцяло с европейски средства, а самата услуга е финансирана от държавата”. Това каза при откриването на приюта кметът на Пазарджик Тодор Попов.

„Надявам се с предоставянето на тази социална услуга да помогнем на някои нуждаещи се хора, да ги запазим живи, защото за част от тях е въпрос на оцеляване, а още повече ще се радвам те да успеят да преминат и да излязат от това предизвикателство, защото никой не е застрахован, че такова нещо не може да му се случи. Интелигентността на едно общество се измерва с отношението към такива хора – слаби, беззащитни, които са на най-близкото стъпало на социалната йерархия”, допълни кметът и подчерта, че палитрата социални услуги в Община Пазарджик, постоянно се увеличава. „Неслучайно Община Пазарджик е в първата тройка на общините по отношение на развитие на социалните услуги в България и това се дължи основно на нашия добър екип и затова искам да поздравя директора на „Социални дейности” г-жа Димитрия Церова и целия екип, който управлява социалните услуги в нашата община. Тодор Попов благодари и на изпълнителя на строителните дейности – „Заводски строежи – ПС-Пазарджик” АЕД, за качествената и бърза работа. Цялостното изграждане на приюта е завършено само за 6 месеца.

Приютът е капацитет до 25 човека на възраст над 18 години, които ще могат да бъдат настанявани за до три месеца в рамките на една календарна година. На настанените се предлага нощувка, медицинско наблюдение и социално-психологическо консултиране, а също и безплатна храна - закуска и вечеря. Всички помещения са с по две легла и самостоятелни санитарни възли. В сградата има оборудвани перални помещения и кухня.


priut20220608d.jpg
priut20220608a.jpg
priut20220608c.jpg
priut20220608b.jpg


Loading...