uchenie_pozar_dobrovoltsi.jpg

От 17 до 19 юни 2022 г. на територията на община Брацигово се проведе мащабно национално демонстрационно учение с доброволни формирования за ограничаване и ликвидиране на последствията от възникналата бедствена ситуация на територията на община Брацигово в следствие на земетресение. В учението взеха участие над 70 доброволци от следните доброволни формирования: Младежко доброволно формирование към Доброволно формирование Белово, , Доброволно Формирование за овладяване на бедствия - София, Университетски аварийно-спасителен отряд, Доброволно формирование- Казанлък, Планинско спасяване – област Пазарджик, Доброволно формирование „Актив 112“ -Брацигово, Доброволно формирование” Георги Измирлиев- Македончето” - Благоевград, Доброволно формирование Сърница, Доброволно формирование „Мейдей“. Това съобщиха от ОДМВР-Пазарджик.

Доброволните формирования демонстрираха отлични умения за реакция в в различни ситуации, сред които земетресение обхваща територията на община Брацигово, където са възникнали множество извънредни ситуации, за което на дежурния телефон в ОЦ при РДПБЗН – Пазарджик се получават многократно сигнали за възникнали произшествия от РЦ 112 Кърджали. Другата ситуация е била пожар на първи етаж в училище в общината. Впоследствие се установява, че в училището има разрушени конструкции, по информация на персонала, има двама човека, които не са успели да се евакуират навреме. При пристигането си доброволците установяват, че стълбището е компрометирано. Вследствие на земетресението има множество пострадали граждани, имащи нужда от оказване на първа долекарска помощ и организирането на триаж за помощ на пострадалите. В отработените сигуации е и катастрофирал лек автомобил в двора на училището. Освен това куфарче с документи с класифицирана информация е затиснато от дървени греди, има опасност от преливане на реката и се налага изграждане на два типа диги. И накрая доброволците са издирвали изгубили се деца.

От Общинския щаб на гр. Брацигово за ръководител на операциите на терен беше определен Стелиян Хараланов от Доброволно формирование- Белово. Доброволците на терен нямаха предварителна информация за предстоящите ситуации, нито за броя на пострадалите и техните наранявания. Те получаваха задачите си по радиостанции от ръководителя на операциите и координираха действията си в зависимост от ситуацията на място, уточниха от ОДМВР-Пазарджик.


uchenie_dobrovoltsi202206.jpg


Loading...