eleonora_hadjinikolova2022gl.jpg

Пазарджишката художничка Елеонора Хаджиниколова изработи пет образователни пана за ученици от III до VIII клас за пет учебни заведения – 4 в страната и едно неделно училище в чужбина. Паната са освен с културна и с образователна насоченост – състоят се от 21 по-малки елементи, тип „пъзел”, които са свързани с изучаван в училище материал и съдържат информация относно материалното и нематериалното културно наследство на България: Шевици, Кукери, Орфей, Първият парен локомотив в България, Герб на Княжество България, Емблемите на трите Национални парка, Великденски яйца, Коледни играчки, Коледен хляб, Панагюрското съкровище, Възрожденски къщи, Заглавни украсени букви, Страница от Рибния буквар, Защитени Животни и Защитени Растения в България и много други. Преди да поставят отделен елемент от общото пано-пъзел, учениците трябва да отговорят на въпрос по темата, от която е елементът и след правилен отговор получават част от пъзела, която да поставят на паното. Всички елементи от паната са изрисувани от Елеонора Хаджиниколова.

Eleonora Hadjinikolova Pano2022c

Logo NCF BG New Final RGB 01Проектът на пазарджишката художничка е под наслов "Наследство” и се финансира от Национален фонд "Култура" по програма "Творчески инициативи". Програмата беше замислена като мярка в подкрепа на творците по повод ковид ограниченията.

Сред училищата участници е и пазарджишкото ОУ „Любен Каравелов“. Тяхното пано е предназначено за III и IV клас, като то може да се реди многократно. С подкрепата на директора на училището г-жа Василка Димова проектът е реализиран в пълният си мащаб и към него са присъединени СУ „Любен Каравелов“ - гр. Пловдив, ОУ „Христо Ботев“ - гр. Мездра, Професионална гимназия по дървообработване „Иван Вазов“ в гр. Велинград и Българско неделно училище „Орфей“ - гр. Линц, Австрия. Паното за 8-класници е с елементи за дорисуване, за да бъде провокиран творческият потенциал на учениците.

Eleonora Hadjinikolova Pano2022

Eleonora Hadjinikolova Pano2022a
Loading...