angel_slavkod_daniela.jpg

            18-годишният Ангел Славков, който е състезател на СК „Кодокан“ и наесен ще бъде в 12 клас на Спортното училище в Пазарджик, спечели сериозни битки на престижен турнир в Париж. В категория тежка на състезанието по Кураш той стигна до четвъртфиналите, което е изключително добро класиране при конкуренция от 36 участници в неговата категория. Ангел е един от двамата състезатели, които представят България на престижния турнир. Другият наш представител в тази специална дисциплина е Габриела Гигова.

            Турнирът по Кураш е за наградата на президента на Узбекистан и е с награден фонд 30 000 евро. Да премерят сили в него се включиха много елитни състезатели от 21 държави от цял свят. Това негово издание се провежда в сърцето на Париж, точно до Айфеловата кула. Състезанието е важно, тъй като носи точки за класиране за световното първенство.

            Въпреки голямата конкуренция нашите участници Габриела Гигова и Ангел Славков се представиха достойно. След оспорвани срещи Ангел Славков успя да наделее над силни състезатели и достигна до четвъртфиналите. „Във възторг съм от състезанието, организацията и преживяването да срещнеш едни от най-изявените спортисти в света“, коментира ученикът на Спортното училище. За своите успехи той благодари на треньорите на СК“Кодокан“ Георги Георгиев, Величко Серев и Виден Василев.  В крайното класиране Габриела Гигова зае пето място и грабна парична награда от 500 евро. .

            Какво е кураш? В превод думата означава „да достигнеш победа по честен път“. Кураш е традиционна узбекистанска борба, чиито правила много приличат на джудото. Първото международно състезание се провежда през 1998г. в Ташкент. Тогава е създадена и Международната асоциация по кураш, в която се включват 28 държави от Европа, Азия и Америка.

На снимката: Ангел Славков и Габриела Гигова
Loading...