pozarogasitel.jpg

Областната дирекция на МВР и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” започна подготовка за нормалния старт на учебната година още през месец август, заявиха от ОДМВР-Пазарджик.

Представители на полицията и пожарната са провели организационни срещи с представители на РУО-Пазарджик, с директорите на училища и детски градини от целия регион. Инспекторите от звената „Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност“ съвместно с екипи на полицията са извършили проверки на сградите на училищата. Акцентът е  бил поставен върху обезпечеността с изправни уреди за пожарогасене, наличието на свободни подходи към изходите за евакуация, инструктаж на директори и преподаватели за действия при пожар и бедствени ситуации. С особено внимание полицейските и младши-полицейските инспектори от териториалната полиция подхождат към мерките за осъществяване на стриктен пропускателен режим, изправността на средствата за видеонаблюдение, там където са вече изградени . Целта е да се утвърди  активна комуникация с директори и преподаватели по възникнали въпроси относно безопасността на децата, посочи говорителят на ОДМВР-Пазарджик Мирослав Стоянов.

През цялата година са предвидени регулярни проверки на питейните и увеселителни заведения за недопускане на малолетни и непълнолетни без придружител след 22 часа, както и за нерегламентирана продажба на тютюневи изделия и алкохол на децата. В първия учебен ден, както и няколко седмици след това, присъствието униформени и цивилни полицаи ще бъде по-осезаемо с цел недопускане на инциденти с ученици, които идват или си отиват от училище. В обхвата на полицейските проверки са районите на училищните дворове и местата около тях за наличието на лица притежаващи или извършващи търговия с наркотици. Личният състав на охранителна, пътна и криминална полиция ще вземе активно участие в тези мероприятия. Служители на сектор „Пътна полиция” и районните управления в Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Велинград и Септември съвместно с представители на общините извършват огледи на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходни ограждения. При констатиране на нередности или пропуски, незабавно се предприемат мерки за тяхното отстраняване, заявиха още от ОДМВР.
Loading...