programma_yes2022.jpg

Онлайн апликацията  за кандидатстване за стипендията на програма YES ще бъде отворена до 1 ноември. Тя дава възможност на младежи както  да се потопят в американската култура, така и да запознаят американците с България. Програмата е за ученици от 9-и и 10-и  клас, които ще имат възможност да живеят в приемно семейство и учат в американско  училище в рамките на десет месеца.

Финалистите по програмата преминават през подготвителна ориентация, а двупосочният самолетен билет, месечната издръжка и медицинската застраховка се покриват от програмата.

„Това, което прави програмата по-специална, е не само, че български ученици ще научат повече за американската култура и начин на живот, но и че американците ще разберат повече за културата в България“ казва програмният асистент Кристиян Найденов. „Всяка година американски семейства се учат да играят хоро, да правят баница и таратор, както и да празнуват Баба Марта, преплитайки ръце в опит да направят мартеници.“

Обменната програма за ученици Кенеди-Лугар (YES) е основана от Американския конгрес през октомври 2002 като отговор на събитията от 11 септември 2001. Програмата предоставя стипендии на гимназисти от страни със значим процент мюсюлманско население. В Европа програмата се осъществява още в Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Косово.

Кандидатите трябва да отговарят на следните изисквания:

- Да са родени между 01 януари 2006 и 15 юли 2008;

- Да са ученици в 9 или 10 клас на средно училище през есента на 2022;

- Да имат добър или по-висок успех;

- Да са изучавали английски език и демонстрират добро владеене;

- Да отговарят на изискванията за издаване на американска виза;

- Да могат да получат международен паспорт.

Програмата предоставя възможност и на участници с увреждания също да подадат своите кандидатури. За тях критериите за кандидатстване са малко по-разширени като могат да участват ученици, записани в среден курс на образование през есента на 2022 и са родени между 15 февруари 2005 и 15 юли 2008. За участниците с увреждане са предвидени адаптирани тестове, както и допълнителни семинари, свързани със специфичните им нужди в рамките на програмата.

Тези, които отговарят на критериите, могат да кандидатстват на https://ais.americancouncils.org/yes. След регистрация и потвърждение на акаунта в платформата, апликацията става налична и може да се попълни в 10 дневен срок. След приключване на апликацията, следва кратък тест по английски. С това завършват кръг 1 и кръг 2. Последния кръг включва интервю с представител на програма YES и малко по-разширен тест по английски.

За повече информация:

Елена Джокович, +359877333013

Кристиян Найденов, +359879930228

yes.bg@americancouncils.org
Loading...