fakel_na_mira20220923a.jpg

На тържествена церемония на площад „Константин Величков“ в Пазарджик в присъствието на много официални лица, сред които посланиците на Албания, Сърбия, Ирак, ген. консул на Р Туция, почетен консул на Италия, представители на посолствата на САЩ, Унгария, на Европейския парламент, гости от други общини, бяха обявени тазгодишните почетни факлоносци на мира. Пръв факелът получи легендарният Христо Стоичков. С почетния факел бяха удостоени още олимпийската шампионка от Токио 2020 Мадлен Радуканова и кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Наградата е учредена от Пробег на мира и асоциация „Докосни дъгата“, а факелът на мира беше връчен на новите носители на отличието от миналогодишния носител на Факела на мира – Ивет Горанова.

Събитието премина под звуците на духова музика и изпълненията на Емилия Валенти – Съни и тенора Веселин Вачев и участието на квартет от оркестъра на Българската армия. Наживо звуча химна на България, а знамената на България, ЕС и на Община Пазарджик бяха тържествено носени от гвардейци и издигнати на пилоните им пред театъра.

Fakel Na Mira20220923a4

„Обещавам като факлоносец на мира да защитавам българския дух! Мирът трябва да го има - в нас и около нас, да защитаваме всичко, което сме направили.Искам да благодаря за тази голяма отговорност да бъда факлоносец. Ще го защитавам така, както винаги съм защитавал българския герб!“, каза Христо Стоичков при връчването на отличието.

Fakel Na Mira20220923a5

Мадлен Радуканова говори за мира и за това, че заедно можем повече, като сме по-сплотени и по-единни.

Fakel Na Mira20220923a6z

Кметът на Пазарджик Тодор Попов благодари на официалните гости за това, че са уважили инициативата и присъстват на церемонията. „Тази награда я приемам като плод на нашите усилия, на града ни, на всички за това ние да работим за просперитета и развитието на всеки човек от нашата общност. Като направим така, че да станем общност от богати, умни, образовани хора и хора със самочувствие, ние ще станем богата, образована и умна държава, която ще има просперитет и развитие. Тази философия съм изповядвал и продължавам да изповядвам“, заяви Тодор Попов. Кметът благодари на официалните гости и за подкрепата им за инициативата Градините на света, които ще бъдат засадени с дървесни и растителни видове от цял свят, предоставени от различни посолства и представителства на чужди държави в България. „Нашето желание е да покажем, особено в дни като тези, да покажем, че мирът е важен, че тази градина може да се случи и това да е ясно послание за единение, обич и мир. Щастлив съм, че Пазарджик дава добрият пример, от който всички имаме нужда – да бъдем добри, да си обичаме традициите и Родината, да уважаваме и обичаме всички наши приятели и партньори, независимо от къде са и какви са, но най-важното – да бъдем добри хора, да искаме и да получаваме мир. За нас и за града ни беше чест, благодаря Ви“ – с тези думи на благодарност Тодор Попов още веднъж се обърна към официалните гости, които по-късно заедно с него направиха първа копка на Градините на света.

Церемонията на площада завърши с полета на бели гълъби - посланици на мира, които пуснаха в небето посланиците на страните, които бяха официални гости на празника.


fakel_na_mira20220923a3.jpg
fakel_na_mira20220923a2_.jpg
fakel_na_mira20220923a1_.jpg


Loading...