pppp20220928dd.jpg

През последните 10 години малкият и среден бизнес беше задушаван, затова сега инфлацията при нас е най-висока – защото нямаме добре развита икономика

Pppp20220928

Бившият председател на 47-то Народно събрание и кандидат за народен представител от ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА днес беше в Пазарджик, където се срещна и лично разговаря с граждани. Той беше придружаван от кандидат-депутатите от листата за 13-ти МИР – Пазарджик. Никола Минчев разговаря и с журналисти от местните медии:


Г-н Минчев, какво Ви казват хората от Пазарджик?

Виждам, че се вълнуват от идентични проблеми като хората от цялата страна. – икономиката, как ще се преборим с инфлацията и зимата…. Разбира се, има и по-специфични въпроси. С по-възрастните хора говорим за пенсиите – как са били увеличени в предходните 12 месеца, но е необходимо ново увеличение, за да достигнат постепенно едни средноевропейски доходи, с които нашите родители, нашите баби и дядовци да водят един достоен живот. С по-младите хора говорим за детските градини, за образованието, здравеопазването са въпросите, които вълнуват всички.

Вие сте много пестеливи на обещания, в сравнение с други политически сили… Защо да гласува за вас избирателят?

Когато даваме обещания на избирателите, много е важно да сме реалисти. Защото българският избирател помни. Когато му обещаем неизпълнимото, няма как после да обясняваме защо това не се е случило. Ние сме реалисти. Ако можем да им обещаем, че ще преминем през зимата, че постепенно ще изградим такава държава, че всички да живеем спокойно, с удоволствие, и да не се налага да търсим реализация в чужбина. Не можем да обещаем, че това ще стане от днес за утре. Който го обещава, на практика лъже. Това ще стане стъпка по стъпка. Ние показахме, че имаме куража, имаме способностите, да го направим. Затова през последните месеци направихме първите стъпки и се надявам българските избиратели да ни дадат мандат, за да продължим започнатото.

Кои ще са следващите стъпки?

Основен приоритет ни е да въведем компенсация в цената на газа, идентична на това, което направихме за цената на електроенергията. Защото това касае страшно много битови потребители и, разбира се, бизнеса. Другият акцент, когато започнем работа в 48-то Народно събрание, ще бъдат част от законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които са свързани с второто плащане по Плана – от 12 млрд. евро. Част от тези закони касаят и антикорупционната и съдебната реформа, които също са приоритет за нас, затова ще наблегнем на тях от самото начало.

Казахте, че ще се фокусирате и върху развитието на регионите за по-доброто им развитие…

Още в края на кабинета „Петков” отделихме 400 милиона лева за конкретни проекти по общините, така че това е тенденция, която със сигурност ще запазим и следващия път, когато сме във властта. Има пари за такива проекти, те стимулират регионите, както финансово, така и социално. В София например имаше 70 милиона лева неизползвани в бюджета на Столична община за изграждане на детски градини. Със сигурност ще финансираме и това, което касае най-младите български граждани.

А какво се случи с тези 400 милиона лева?

Това е в компетентността на служебния кабинет, а оттам – и на общините. Това, което зависеше от кабинета „Петков” като намиране на финансиране и отпускане на парите, се случи. Искрено вярвам, че проектите няма да бъдат спънати по политически причини. Знам, че проектите се движат, но по тях има промени, макар и да не знам точно какви са те. Те са за развитие на регионите и на мен ми се иска те да се реализират. А на мен ми се случва хора да ми казват: „София не е България”.И това е така.

Как ще обясните на хората, които правят сравнение с Борисов, че за разлика от сега, тогава не е имало война и последващите скокове в цените на електроенергията?

Ние го обясняваме постоянно. Геополитическата обстановка, в която ние имахме „късмета” да управляваме, няма нищо общо със спокойните години, в които управляваше Борисов. Оттам идват високите цени на горивата – те са последствие от войната в Украйна. Казваме го, но достъпът до медии, който има „Продължаваме промяната”, няма нищо общо с достъпа, който има ГЕРБ.

Снощи Екатерина Захариева на 200 метра от мястото, на което сме, каза на земеделските производители, че една трета от инфлацията се дължи на войната…

За другите части е ясно кого е обвинила. Причините при нас последиците от войната да се усещат по-тежко е това, че ние нямаме добре работеща и развита икономика. А нямаме добре работеща и развита икономика, защото в продължение на над 10 години не беше стимулирано изграждането й. Напротив – малкият и средният бизнес беше задушаван. А това е гръбнакът на икономиката. Докато не се освободи тази хватка – а тя започна да се освобождава, ние няма да имаме добре работеща икономика, която да изнесе тежестта на тези последици от войната. Дано те бързо да отшумят.

Ако вярваме на социолозите, парламентът пак ще е силно фрагментиран, а трите партии, които завършиха управлението, няма да съберат нужните 121 гласа. Готови ли сте на някакъв компромис и на каква цена с т. нар. „евроатлантическа коалиция”?

Вие добре я дефинирахте като „така наречена евроатлантическа”, защото нищо по същество евроатлантическо няма нито в ГЕРБ, нито в ДПС, които иначе се пишат големи евроатлантици. „Евроатлантизъм” значи върховенство на закона. Ние в продължение на много години, докато ГЕРБ бе управляваща партия, имахме огромни проблеми с върховенството на закона. Нямаше нужда Европейската комисия да го констатира редовно – самите български граждани го виждат. Сега да се прегърнем с ГЕРБ под мотото на евроатлантизма, просто няма как. Същото се касае и за ДПС, които иначе са членове на Алианса на либералите и демократите, но аз съм водач на листа на „Продължаваме промяната” в Кърджали, знаете това е бастионът на Движението. В модела, който ДПС е наложил там, няма нищо либерално и демократично.

Не бихте преговаряли даже и с ГЕРБ без Борисов?

Какво значи ГЕРБ без Борисов? Просто Бойко Борисов е пуснал други хора да застанат напред, но той отново взима решенията. Това са хората, които ни оставиха последни по всички качествени показатели в Европа. Те трябва да престанат да бъдат фактор изобщо в ГЕРБ. Тогава тя била различна партия, но аз не виждам как ще стане това в скоро време. Сигурно ще видим фрагментиран парламент, но трябва да е ясно, че шансът за съставяне на правителство е около „Продължаваме промяната”, заедно с „Демократична България”, БСП – политическите сили, които завършиха предходното управление. Това е истинската възможност за съставяне на правителство. Другата – ГЕРБ, ДПС и „Възраждане”… Но не мисля, че това е реалистично. И се надявам да не е реалистично.

Председателят на 47-ото Народното събрание Никола Минчев е водач на листите на кандидатите за народни представители на "Продължаваме промяната" в Пловдив и Кърджали. Той е адвокат по професия. Започва кариерата си в най-голямата адвокатска кантора в България "Джингов, Гугински, Кючюков и Величков". Най-голямата му страст е процесуалното представителство, като е защитавал правата на клиенти пред Арбитражния съд на Международната търговска камара. Участвал е в конференции и е водил лекция пред Европейска мрежа от адвокати. Опитът му включва и банкова регулация и капиталови пазари, както и обществени поръчки.
Никола Минчев е завършил Немската гимназия в София, след което придобива магистърска степен по право от СУ "Св. Климент Охридски". Вярва, че с добри закони може да бъде постигнат добър ред, така че да не се налага младите хора да избират между щастието в България и добрата реализация в чужбина.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!


pppp20220928a.jpg
pppp20220928b.jpg
pppp20220928dc.jpg


Loading...