zqpkov22.jpg

В Деня на народните будители петима автори на литературни произведения получиха награди на името на ракитовския творец “Милош Зяпков”.

Церемонията се проведе в ОНЧ “Будилник 1898”, Ракитово и събра ценителите на литературното творчество и културния живот.
Гостите си припомниха някои от творбите на Зяпков в изпълнение на негови приятели и имаха възможността да чуят песни по негови стихове и музика на Хайгашод Асасян в изпълнение на Георги Жребчов и Стоян Арабов.
Петчленното жури с председател Маргарита Петкова – поет, публицист, преводач, носител на няколко национални и международни литературни награди и членове Васил Сотиров - поет, писател, драматург и преводач; Валери Иванов – поет, писател, редактор, преподавател по български език и литература, носител на национални и международни награди; Катя Ташева – журналист и общественик; Анна Митева – библиотекар към ОНЧ „Будилник 1898” гр.Ракитово имаше нелеката задача да отличи най-стойностните произведения сред кандидатурите.
Националната литературна награда “Милош Зяпков” 2022 беше присъдена на Красимир Димовски за книгата с разкази “Момичето, което предсказваше миналото” и на Хайри Хадман за стихосбирката “Аз, бедуинът”.
В раздела за ученици от Пзарджишка област наградата за поезия бе присъдена на Виктория Чукалова з астихотворението “Приятелство”, а за проза - на Петя Прагова за разказа “Кой съм аз?”
Награда на журито за местен автор от община Ракитово получи Айлин Дрикова-Еврен.
Призовете на победителите бяха връчени от зам.-кмета на общината Виляна Колчева, която пожела здраве вдъхновение на творците.
Националната литературна награда “Милош Зяпков” се присъжда за 11 път.

 

 

 

 
Loading...