petya_laskova2022ajpg.jpg

Петя Ласкова от СУ ,,Александър Иванов-Чапай”- Белово, която спечели първо място в конкурса на Националния статистически институт за есе, получи грамотата и наградата си лично от председателя на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов. Това стана на тържествена церемония в Националния статистически институт в присъствието на зам.—председателя доц. д-р Михаил Кончев и директора на дирекция „Многосекторна статистика и услуги за потребителите“ Антоанета Илкова. На връчването на наградите бяха поканени и менторите – преподавателите, под чиито напътствия учениците са писали своите есета. С Петя Ласкова беше преподавателката ѝ Петя Зашева – млад преподавател, която с много хъс се опитва да предаде знанията си и вижда в своите ученици огромен потенциал, който да развива.

В приветственото си слово председателят на НСИ очерта важната роля, която играят знанията и уменията по статистика в образователния процес. Конкурсът за есе беше по повод Деня на европейската статистика и е на тема: „Значението на официалната статистика в съвременния свят на информация и дезинформация“. Петя Ласкова спечели първо място сред общо 82-ма ученици от 44 училища в страната.

„Това, което ме вдъхнови да напиша есето, е част от моя живот, от личните ми преживявания - засегнах главно ковид кризата и как статистиката се отрази на обикновения човек по онова време на пандемията. Ковид сериозно се отрази на нас, учениците. Ние станахме преки свидетели на едно разклатено общество, което не знаеше на какво да вярва и как да разбере дали това, което му се сервира, е истинна информация или не съвсем”. Това заяви пред ПАмедия Петя Ласкова, помолена да разкаже за това кое я е вдъхновило да напише есето, както и за деня на награждаването. Само преди седмица пред колегите от Телемедия Петя заяви, че като награда би искала да посети НСИ и всъщност това беше по-вълнуващата част от наградата, отколкото самото връчване на грамота и подаръци. „Щастлива съм, че ни показаха НСИ и и библиотеката, където се пази много информация, както и в електронния портал, който е достъпен по всяко време”, сподели още Петя Ласкова. Тя е в 11 клас, но все още не е решила окончателно как ще се развива професионално. Освен икономическите предмети, има интерес също към английския език и към българска литература. Пожелаваме ѝ успехи на всяко поприще, а на преподавателя ѝ  Петя Зашева пожелаваме да има повече ученици, които да вдъхновява в търсенето им на нови знания и постигането на успехи.

Petya Laskova2022 Petya Zasheva

Петя Ласкова с преподавателката си Петя Зашева след церемонията по награждаването в НСИ-София

Petya Laskova2022k2

Petya Laskova2022s

Petya Laskova2022k

Petya Laskova2022

Катя Бузник
Loading...