todor_karakashev2022b800.jpg

Община Стрелча за трети път връчи Националната литературна награда "Богдан Овесянин". Нейн носител е Тодор Каракашев - поет, преводач, литературен критик и изтъкнат изследовател на творчеството на Богдан Овесянин. Наградата е присъдена след единодушно решение на комисия  с участието на  поета Боян Ангелов, публициста и издател Иван Гранитски и стрелчанския писател Яко Бойчев.

На тържествената церемония, организирана от Община Стрелча, кметът инж. Георги Павлов приветства г-н Каракашев и присъстващите, сред които членовете на комисията,  директорът, учители и ученици от СУ " Св. Св. Кирил и Методий",  общественици, като изрази гордостта си, че наградата е в ръцете на един от задълбочените изследователи на човека и поета Тодор Натов, който е пишел под псевдонима Богдан Овесянин.

Носителят на наградата сподели, че е бил впечатлен от скромността и разбирането на детската душевност, която е имал Овесянин.

Специален гост на церемонията бе дъщерята на Богдан Овесянин – Бисерка Натова, която е добър приятел  на Стрелча.

Наред с победителя в конкурса Тодор Каракашев, номиниран от Съюза на българските писатели, за награда в третото издание бяха предложени  Соня Копукова,  Радосвета Гюлева и Михаил Гунчев.


todor_karakashev2022a.jpg
todor_karakashev2022.jpg


Loading...