muzei_galeria.jpg

Излезе от печат том дванадесети на Годишник на Регионален исторически музей – Пазарджик.

Изданието е под редакцията на проф. д-р Красимира Табакова (главен редактор), както и на доц. д-р Атанас Шопов и директора на музея Борис Хаджийски.

В том 12 са включени десетки интересни статии, свързани с историята на Пазарджик, с най-новите изследвания, с интересни личности, годишнини и документи.

За новите археоботанични данни за храната на халколитното население от селищна могила Юнаците може да прочетете в статията на Цветана Попова и Камен Бояджиев. Материалът на Валери Григоров е посветен на археологическите разкопки на римско селище до с. Бъта, община Панагюрище. За кръстовете от фонда на Регионален исторически музей – Пазарджик е писала Любка Тодорова. Бистра Риндова е посветила свой труд на еленчанинът Иван Кисьовски, който е първият магистър-фармацевт в Т. Пазарджик след Освобождението, открил първата фабрика в града. В рубриката „Документ на броя“ е публикуван материал на Ненка Иванова: „Революционерът Иван Соколов за учителската си дейност“. В изданието можете да прочетете още за архитектура на обществените сгради и структури в Пазарджик през Възраждането, за военната подготовка на 3-та Татарпазарджишка дружина, както и други интересни статии.

Печатното издание е финансирано от Министерство на културата по проект и е може вече да бъде закупено от информационния център в централната сграда на музея или в Етнографската експозиция и в къща музей „Константин Величков“.
Loading...