pozarnikari1.jpg

На Студентския празник Областната дирекция на МВР и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Пазарджик традиционно предприемат мерки за нормалното и спокойното му протичане. Извършени са проверки на хижи,  хотели, , къщи за гости, ресторанти и други питейни и увеселителни заведения, в които ще празнуват студентите. По време на инспекциите на територията на курортните комплекси във Велинград, „Свети Константин”, „Цигов Чарк” и Юндола не са открити сериозни нарушения на изискванията за пожарна безопасност. Служителите на районните управления и сектор „Пътна полиция” ще следят за спазване на обществения ред и пътната безопасност по основните пътища, водещи към курортите и планинските селища.

От Пожарната разпространиха също съвети и инструкции за безопасното протичане на Студентския празник. Студентите и другите гости на вили и хотели трябва предварително да се запознаят със схемите за евакуация в обектите, основните и резервните пътища и изходи за евакуация и местонахождението на пожаротехническите средства за първоначално гасене на пожар. Съветът им при пожар е незабавно да напуснете сградата, като използвате стълбищната клетка или външни, стабилни стълби,  като следвате евакуационните знаци. В никакъв случай да не се използва асансьор за евакуация и не допускайте да се поддадете на паниката.

При преминаване през задимено пространство придържайте се до стените, движете се приведени, ниско долу – там концентрацията на опасните газове е по-малка. Ако се запали част от облеклото ви, в никакъв случай не тичайте, така пламъкът ще се разпространи – спрете и съблечете горящата дреха.

 При невъзможност да напуснете сградата опитайте да се изкачите на покривната площадка или излезте на балкона, като затваряте вратите след себе си!

Ако сте блокиран в помещение, уплътнете вратата с кърпи и дрехи, обливайте се с вода, за да не прегрее организма ви. Опитайте да сигнализирате за своето местонахождение и изчакайте спасителните екипи.

Тези, които ще празнуват във вили и сгради, необитавани дълго време, трябва да се убедят в изправността на електрическата инсталация и отоплителните уреди, както и на коминните тела.

Пожарникарите предупреждават също, че безразборното използване на пиротехнически средства може да доведе до възникване на пожари, а самоделните устройства могат да застрашат здравето на присъстващите на празненството.

От името на институциите и на ПАмедия желаем весел празник на всички студенти!

 
Loading...