prokuroripz2022trufeli.jpg

Разкрита е организирана престъпна група, състояща се от три лица, двама от които вече са задържани. Препирани са пари чрез данъчни престъпления, свързани с трюфели. Това съобщи на брифинг в Пазарджик заместник-апелативният прокурор на Пловдив Румен Попов.
За шест месеца престъпната дейност е достигнала 50 млн. лева, а дължимото ДДС към държавата е 12 млн. лева. Само за юли държавата е била ощетена с около милион лева.

Организаторите са заловени в момент на теглене на близо 400 000 лв. от банков клон в Пазарджик. Лидерът на групата е от Пазарджик. Повдигнати да две обвинения за пране на пари - на единият задържан като ръководител, а на другия като участник. Ръководителят бил ангажиран с процеса по учредяване на търговски дружества и поддържане на тяхната фиктивна дейност. Другото лице било записано като собственик и управител на фиктивните дружества. Действията по разследването продължават и към момента. Обявени са за издирване още лица", посочи Попов. Без протекция подобна измамна схема няма как да бъде активна толкова време - две години, подчерта Румен Попов.

Подробности по случая изнесоха още Албена Кузманова, окръжен прокурор на гр. Пазарджик и Живко Пенев, заместник-окръжен прокурор на гр. Пазарджик.

Заместник-окръжният прокурор на Пазарджик и наблюдаващ прокурор по делото Живко Пенев каза, че са извършени над 20 претърсвания и обиски, разпитани по случая са били над 50 души. Възложени са редица експертизи. По думите му лидерът на организираната престъпна група е от Пазарджик, на 47 години. Той е собственик на заложна къща, досега не е осъждан и няма криминални прояви. Той, заедно с другите контролирал множество фирми - дружества без материална, финансова и кадрова обезпеченост, с фиктивен документооборот. По документи фиктивните сделки с трюфели били осъществявани с фирми както от страната, така и от чужбина.

Инициалите на двамата задържани и привлечени като обвиняеми са В.Д., на 55 г., и И.Л., на 47 г.. Ръководител на групата е И.Л., участници в нея В.Д. и А.У., също на 55 г.
Loading...