mariya_barakova_orenda2022.jpg

Преди дни младата художничка Мария Баракова откри своя изложба рисунки „ОРЕНДА- драскотини в паметта Ви“ в пазарджишката галерия Артфорум. Тъй като думата ОРЕНДА впечатлява и е някак непозната, я помолихме да сподели за своята ОРЕНДА, а разказът ѝ е наистина изключително емоционален, образен, завладяващ. Дано всеки има възможност да приеме така дълбоко усещането за Оренда.

Mariya Barakova Orenda2022v4

ОРЕНДА

Силата, която ние българите сме позабравили и позагубили. Силата на едно знание, което се е зародило и битува по нашите земи. Оренда е същността, автентичността, истинността, основана на принципи и символи, основна част на знанието за човека в синхроничност с Природата. Силата по начало няма националност, тя е на и за всички. Силата е упование на висшестоящ архетип и това е нормално в Свят, Вселена и Космос.

Оренда е форма на съществуване, оренда е лична всичкотворяща сила. Път на Оренда е пътят на вярващите в самата творяща сила, сила на знание, което можеш да употребиш, за да вървиш напред и да се развиваш. Всичко е взаимосвързано, само израстването е личностно, автентично и индивидуално или се превръщаш без действие в духовен консуматор. Пример - докато не преживееш любовта, не можеш достоверно да оцениш живототворящата сила. Бог има много имена, едно от тях за мен е Любов. По пътя на оренда, на трупане на Сила, ти образуваш и желание да даваш. Оренда е човекознание, бих казала човеколюбие.

Оренда е една потулена, добре забравена сила на личността, форма на съществуване, която днес битува по света под модерното - духовна интелигентност. Когато започнеш ли да си задаваш въпроси като: „- Дали пея моята песен?“ „– Това, което правя, моето ли е?“ „– Работя ли с радост?“, „– Изпитвам ли удоволствие от труда си?“ … Да намериш собствената си мелодия, личната си песен, това е вътрешната вибрация, която резонира със значението и предназначението ти като същност „свойското“ , „личното“ , тогава идват и въпроси - „Защо съм тук?“, „Какво е моето призвание?“. Тогава, търсейки и задавайки въпроси в разговор със себе си, излизаш на твоя път с твоята песен на уста, душа и сърце – път на Оренда. Пълно очистване и натрупване на ценности в система, в името на доброто и истинността. Оренда разбирам, като наука за знанието на човека, да откриеш, това, което си ти, да разбереш кои са силните ти страни, на базата, на които да станеш специален. Важно е кои ценности прилагаш, защото Силата има две посоки добро и зло. Въпросът е какво желаеш да градиш или да разрушаваш. Раждането и умирането са тайнства, кодове по пътят - Живот. Тъгата се преодолява, животът е добре да се живее с повече усмивки и добри намерения. Както казват старите хора, когато тръгнат на път „Бог пред нас и ние след него“. С вяра, упоритост, малко инат, при мен е повече, последователност, методично и смело, в края на краищата се случва. Мъдростта е натрупване на Сила, знанието е сила ,чрез опит с лекота ,с молитва и упование. Вярвам в доброто и в това, как човек може да се промени за добро, да се изцели, да изчисти стари неработещи програми, да нулира, да рестартира, да се промени , чрез ключовете - ценности на Оренда. Да актуализира своето поведение и съществуване, да бъде в любов, приемане, смирение, дълготърпение и лекота. Тогава е в пътят на Оренда. Моята. Обичах да рисувам още като дете, майка ми пази рисунките, сега и тук, аз отново съм дете пред Вас, в настоящата експозиция ОРЕНДА „ … драскотина в паметта Ви“, искрено и неподправено, чисто и интуитивно, като че ли, някак, преди Матрицата.

азбира се не крия, рисуването има и терапевтичен ефект. Всеки има право, избор и решение. Когато си в Силата си, в мир и баланс, и концентрирана синхронизация на ценностна система от елементите и принципите - жизнени двигатели, виждаш материализираните си намерения, постигнати, чрез правилни убеждения. Опитът и промяната ме водят в посока да вярвам. Представете си изложбената зала, има светлина, а вън е тъмница, когато отворим прозорци и врати, тъмнината няма да навлезе, но около мястото ще стане по- светло. Светлината е по-силна от мрака. Други съм чувала да казват, че светлината няма сянка , мога да добавя от моя опит - има цветове. Е, моите рисунки са такива – шарени, разнообразни, като мен самата.

Оренда е божествената енергия, откриеш ли своята Сила, ти ставаш сценарист, режисьор и главен герой в сериала Живот, посланик на доброто. Това разбира се дължи на последователност, находчивост, търпеливост, трудолюбие, полагане на системни усилия, трупайки опит и знание през опитност. Синоним на личната ти Оренда мога да определя и като АВТЕНТИЧНОСТ, колкото повече човек е спонтанен и автентичен, това е мярка за здравен статус – телесно и психическо. Личностната потребност от промяна в посока развитие и реализиране на добрите Ви намерения е знак за път в Оренда.

Не спирайте да се чувате, да се приемате, да се виждате и да се обичате.

Светли празници и мирни делници!

Бъдете здрави и благодарни в доброта!

Maria

Maria Barakova-Watercolor Art

Mariya Barakova Orenda2022v2
Loading...