bogoyavl_jordan06012022a.jpg

По традиция на 6 януари (Йордановден) отбелязваме Богоявление, един от най-древните християнски празници.

В Пазарджик празникът ще започне в 9.00 часа в храм "Успение Богородично" с отслужване на Златоустова света Литургия.
В 10.30 часа от храма ще тръгне Литийно шествие до моста на река Марица, където ще бъде извършен Богоявленски водосвет и хвърляне на кръста.
На този ден отбелязваме и 175 г. от рождението на Христо Ботев - в 11.15 ч. ще бъдат поднесени цветя на паметника му на площад „Съединение“ в Пазарджик.

На две места във Велинград ще бъде хвърлен Богоявленския кръст – в езерото Клептуза и в големия басейн в центъра на града. Преди това
Богоявленска литургия ще бъде отслужена и в трите велинградски храма.

С възпоменателно поклонение Велинград ще отбележи 175 години от рождението на Христо Ботев. То ще се състои на 6 януари от 10:00 часа на паметника на поета-революционер, при градинката при площад „Николай Гуров”. Участие в събитието ще вземат РК "Родопчани ” – НС "Традиция”, знаменните групи от НПГГС "Христо Ботев и ИОУ,,Христо Ботев”.

В Ракитово пък организират за Богоявление тържествено шествие с 50-метров трибагреник, с който ракитовци ще преминат през централните улици на града.

Трикольорът ще бъде носен от деца и възрастни по маршрута - църквата “Св. Неделя”, ул. “Иван Вазов”, общината, болницата, местността Попин дол, където ще бъде хвърлен кръста. 20 гайдари ще съпровождат шествието.

Снимка: Архив ПАмедия 2022
Loading...