maska_med.jpg

Заради повишената заболеваемост от остри респираторни заболявания и грип на територията на областите Ловеч, Пазарджик и Габрово е обявена грипна епидемия, съобщиха от Министерството на здравеопазването.


Временните противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 18 до 24 януари. Те включват преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца; преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ.


Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала.

Лечебните заведения следва стриктно да спазват изискванията на Наредба 3/08.05.2013 г. за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции, в т.ч. засилване на контрол по достъп на външни лица, носене на защитни маски за лице, дезинфекция.

Областите в страната, в които към момента е обявена грипна епидемия, са шест: Ловеч, Пазарджик и Габрово (за периода 18-24 януари), Стара Загора (за периода 17-23 януари), Шумен (за периода 13-18 януари) и Бургас (за периода 12-17 януари).

 

 
Loading...