3mart2023a.jpg

С празнична емоционална реч, посветена на Освобождението, кметът на Пазарджик поздрави дошлите въпреки дъжда граждани, за да отдадат почит към паметта и делото на загиналите за свободата на България.

Кметът приветства Областния управител Трендафил Величков, представителите на църквата, официалния гост на Пазарджик– легендарният португалски футболист Бето Пимпарел, кандидатите за народни представители, общинските съветници и всички граждани.

„Във вековната летопис на всеки народ има дати, които носят заряда и емоционалността на подвига  и саможертвата на цялата нация. За нас българите такава дата е 3 март- дата – преклонение и памет, 3 март е дата символ на духовното израстване и на стремежа ни към свобода, на себеотдаването и себеотричането в името на висшия идеал свободата на България. Дълбок е поклонът ни пред делото на хилядите знайни и незнайни наши герои, дали живота си и извоювали свободата и независимостта на нашата родина“, заяви Тодор Попов.

„Днес ние отбелязваме най-паметния ден в нашата история - деня на нашето освобождение! Националния ни празник е ден, в който честваме свободата си и осъзнаваме, че тя не е даденост, а е платена с живота на всички самоотвержени бойци, вярвали в онази чиста и свята република, мечтана от Левски! Нашата отговорност е да я пазим и да я отстояваме всеки ден! Вече 145 години на този ден ние честваме началото на родената ни държавност, началото на достойното ни за връщане на духовната и политическата карта на Европа! Това е денят на възкресението на българския народ и връщането на нашата национална идентичност. Затова днес трябва високо да кажем: Преклонение! Признателност! и Чест и слава на загиналите за свободата на нашето отечество!  Вечна памет на героите! И да живее в България! Честит празник!“. С тези думи кметът на Пазарджик се обърна към съгражданите си и гостите на града. Той благодари на духовата формация към Симфоничния оркестър, с които започна празничната програма. А празникът на площада продължи с изпълнения на народната певица Ива Давидова. Хорàта на площада започнаха още с първата ѝ песен.

3mart2023d

3mart2023c

Народната певица Ива Давидова на сцената на Пазарджик

3mart2023b

Балони в цветовете на националния трибагреник полетяха в небето над Пазарджик

3mart2023

Националният флаг беше тържествено издигнат от кмета Тодор Попов
Loading...