bsp_dragomir_stojnev20230316.jpg

„Кое е по-важно – партийният интерес или обединение около обществения интерес? В отговора се крие и бъдещето на финансовата стабилност. Има притеснения за финансовата стабилност, но те ще отпаднат при разумно редовно правителство.“

Така Драгомир Стойнев, водач на листата на БСП за България в Пазарджишко отговори на въпросите на хората дали държавата не е пред фалит и дали ще достигнат средства за социални плащания и пенсии. Те му бяха зададени от жители на Батак и Панагюрище.

 „Появилите се в медиите сценарии за евентуален фалит и невъзможност за обслужване на държавния дълг са само сценарии. Честно е обаче да кажем, че държавата ни работи без бюджет за 2023 г., по старите параметри от 2022 г. Което означава, че антикризисни политики няма как да се правят, няма как да очакваме и стабилизация и икономически ръст. Ресурс за това има, но ако не бъде разпределен през официален бюджет и политики, той ще стои заключен, а хората и бизнеса ще останат в режим „оцеляване“, каза Стойнев.

 Според Стойнев, критиките към служебното правителство може и да са обосновани, но са излишни. Големият проблем са партиите, които поставят на първо място партийните цели за надмощие и контрол във властта, а не необходимостта от разбирателство и редовно правителство, което да стабилизира страната чрез разумна бюджетна рамка и фискална политика.

 „Разбира се, че международните партньори, финансовите институции, инвеститорите ще са предпазливи към България – страната от две години е в политическа криза, което означава липса на доверие.“, каза още Стойнев. Според него страната може да продължи да обслужва дълга си, както и да постигне ръст благодарение на немалкия публичен ресурс – национален и европейски, както и чрез частни инвестиции, но „голямата спирачка пред оздравителните процеси е политическата нестабилност“.

 Стойнев не спести критики към ГЕРБ и „Продължаваме промяната“. Според него вкопчени в битката за надмощие двете сили демонстрират един порок – овладяване на властта с цел да хранят  икономическите интереси около тях.Това, което ПП направиха в енергетиката, чрез овладяването на доставките на газ и създаване на мрежа на частни посредници към държавата, е това, което години правиха и ГЕРБ с големите инфраструктурни проекти.“

 Стойнев определи като „силно провокирани“ атаките срещу БСП именно от силите, които искат да отслабят гласа на разума и експертността в политиката. „В краткия мандат, в който БСП бе сред управляващите, ПП отрязаха диалога в енергетиката и международната политика и видяхме какво стана. Оставиха на БСП трудните ресори „социална политика“ и „икономика“ и точно там нещата започнаха да се случват – и подкрепата за бизнеса, увеличаването на минималната работна запралата, и подкрепата за младите семейства чрез социални плащания и подкрепа за децата в училищна възраст.“.

 Според Драгомир Стойнев е назрял моментът за съставяне на правителство на здравия разум, а не на поредното правителство на „партийния егоизъм“.

 Той представи и основните параметри на фискалната политика на БСП, която на практика е най-разумната рамка за обединение и надграждане в предстоящите разговори за държавната политика след изборите.

 „БСП предлага добра конструкция за национален консенсус – въпросът е дали това е целта или отново партийният егоизъм ще повлече държавата към поредните избори“, каза още той.

 В Панагюрище в предизборната среща с участваха кандидатите за народни представители Петя Цанкова, Димитър Жилков, Светлана Парашкевова-Узунова, Велина Георгиева, Георги Янкулов и Елена Велева. „Длъжни сме да поемем отговорност заради децата ни, заради близките ни, заради нас самите. Силата на БСП  е в честния и откровен разговор, защото БСП е партията на ясните и конкретни решения и в центъра на политиката й е бил винаги българският гражданин“, заяви Велина Георгиева.  Повишаване на доходите и на покупателната способност, защитаване на националните ни интереси са част от приоритетите на БСП, каза и Светлана Парашкевова. Георги Янкулов коментира, че БСП е против войната в Украйна, България иска неутралитет и иска да е зона на мира. „Ще работим за последователна политика срещу поскъпването на цените, за ръст на социалните плащания“, подчерта Петя Цанкова.

  

ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БСП ЗА ФИСКАЛНА ПОЛИТИКА

Цел: Фискална стабилност за устойчиво социално-икономическо развитие.  Прозрачно и ефективно управление на европейските фондове и програми. Тясно обвързване на фискалната политика с ускоряването на растежа на БВП. 

 

  • Предвидимост и устойчивост на данъчно-осигурителната система. Всяка промяна в правилата на облагане ще са предмет на задълбочена обществена дискусия и предварителна подготовка;
  • Необлагаем минимум в размер прага на бедност, като първа стъпка към прогресивно подоходно облагане;
  • Прилагане на широко използваните в ЕС практики за диференциран ДДС, в т.ч. за основни хранителни стоки, лекарства и медицински услуги, образователни услуги;
  • Равно данъчно третиране на доходите от дивиденти и ликвидационни дялове с данъчните ставки върху доходите от труд;
  • Фискална децентрализация чрез преминаване към програмно бюджетиране на местно ниво и прозрачност на местните финанси;
  • Преразпределение на част от данъка върху доходите на физическите лица в полза на общините;
  • Увеличение делът на капиталови разходи в БВП и тяхната реализация главно чрез публично-частното партньорство;
  • По-широко използване на добрите европейски практики за бюджетно пряко и косвено подпомагане на селското стопанство, в т.ч. чрез инвестиционно коопериране с частния бизнес за възстановяване на преработвателната хранителна промишленост и затваряне цикъла на производство;
  • Качествени промени в цялостната организация по усвояването на европейските фондове, в т.ч. засилване на контрола на всички етапи на процеса и прякото обвързване на тези фондове с основните цели на икономическата ни политика.

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ СА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ


bsp03_16_Pic_Panagyurishte.jpg


Loading...