poznavahmegi5.jpg

В галерия „Манев“ тази вечер беше представена книгата на Георги К. Спасов „Познавахме ги“. Читателите на ПАмедия имат привилегията да са се докоснали вече до написаното от Георги К. Спасов за Иван Игнатов, Александър Попов, Тодор Балкански, Николай Антов и Иван Копривщенов. „Познавахме ги“ е своеобразно продължение на предишната книга „Познавах ги“, също посветена на пазарджишки автори, но в тази, освен личните си спомени, Георги К. Спасов е включил и спомени на други хора за петимата известни пазарджишки автори. Книгата беше представена от друго известно име от родната култура – Иван Есенски.

Poznavahmegi3

Провокиран от мястото на представянето на книгата – галерия „Манев“ в театъра, Есенски припомни онова време, в което столичани са идвали на театър в Пазарджик и си спомни за залата, която пази културата на града, за сутрешните сбирки на пазарджишката интелигенция, начело с великия Стоян Бакърджиев.

„В момента срещу българската нация се води страшна война да се отнеме езика ѝ – това, което се чува и което гледаме по телевизията и по радиото, не е български език, това, което се пише по вестниците и книгите, също не е български език. Един такъв увод е достатъчен, за да си спомним за тези хора и за онова време. Винаги в нашия град е имало особен афинитет към културата. Винаги тази култура се е трупала, така както бисерната мида трупа пласт след пласт, за да оформи това кръгло изящество, което впоследствие красивите жени носят на красивите си шии. А всъщност, това е предизвикано от страданието, от страданието, с което една песъчинка трябва да бъде неутрализирана с красота. Това е направил и Георги Спасов. Той е неутрализирал едно време по начина, по който само писателят може да го направи“. Това каза Иван Есенски за книгата на Спасов, говорейки и за изкуството на словесния портрет и за рисуването с думи. „Тези две книги, които се преливат една в друга, са една забележителна идея, която кореспондира с едно ново време“, посочи Есенски и отправи предизвикателство към Георги К. Спасов да покаже лично присъствие, да покаже себе си в книга.

В отговор на репликата на Есенски, че само в София се ръкополагат творците, Спасов настоя на правото си да пише за хора, които са местни, които познава, с които са били заедно по много различни поводи, а за бъдещите си творчески планове сподели, че подготвя „една полудокументална книга“, която би нарекъл „В сянката на миналото“ или „Сезонът на тиквите“. „Ние тук си имаме екзотичен бостан. 25% от територията ни е засадена с тикви“ и ще пиша за тях, каза Спасов.

Poznavahmegi4

Всички гости на представянето на книгата „Познавахме ги“ получиха екземпляр от нея като подарък от автора.

Poznavahmegi

Отделните части на книгата, които са посветени на Иван Игнатов, Александър Попов, Тодор Балкански, Николай Антов и Иван Копривщенов, можете да прочетете в ПАмедия – ще ги откриете тук.Катя Бузник
Loading...