pp_totuhov.jpg

Никола Тотухов  e на 38 години от гр. Белово. Той е кандидат за народен представител в листата на Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България” за 13 МИР - Пазарджик. Любящ съпруг и баща на три деца, в продължение на 9 години той разработва маркетингови стратегии за едни от най-големите брандове като Волво, Нешънъл Джеографик, Филип Морис, Макдоналдс, Кока Кола, Съмърсби и др. Смята себе си за креативна личност с иновативно мислене. Работи предимно върху проекти за виртуална и добавена реалност, като с това помага за решаването на комплексни нужди в различни индустрии. В свободното си време се занимава с пейзажна фотография.- Здравейте, г-н Тотухов, като специалист в ИТ сектора с Вас ще стреляме направо – опасна ли е дигитализацията по време на избори? Могат ли машините да бъдат манипулирани? Има ли основание да се завърнат познатите порочни практики при гласуването с хартиената бюлетина?

- Машинното гласуване за нас е нещо ново и като всяко ново нещо то винаги е интерпретирано от нас българите като "страшно" и "несигурно". Всички видяхме обаче, че сегашният модел за машинно гласуване успешно се справяше с две основни неща и това са намаляването на риска от това да се отчетат голям процент невалидни бюлетини и по-бързото и точно отброяване на гласовете. Разбира се, винаги има начин процесът да бъде оптимизиран към по-добро и мисля, че с леки промени машинното гласуване може да стане почти невъзможно за манипулиране. Дали имаше основание да се завърне порочната практика на гласуване с хартиена бюлетина - според мен НЕ, но нямахме мнозинство в Народното събрание и, за съжаление, рискът от това да има много невалидни бюлетини, както и забавен процес при отчитането на вота, е голям.

 

Как едно младо момче тръгва от Белово, за да стигне до IT пазара, най-печелившия сектор? И защо решихте да се включите в отбора на Промяната за обл. Пазарджик? Разкажете ни малко повече за себе си.

 

- Казвам се Никола Тотухов, на 39 години съм, родом от град Белово. Баща съм на 3 прекрасни деца, които, благодарение на хоум-офис условията, които пандемията създаде, имам щастието да отглеждам в родния си град. Преди да се присъединя към IT общността, се занимавах с фотография, откъдето и пламна страстта ми да науча и развия VR фото и видеозаснемане. Впоследствие пазарът определи хода на моето развитие със своите желания за разработка на различни типове приложения в сферата на виртуалната и добавената реалност. В отбора на Промяната се присъединих, защото, откакто се преместихме да живеем в Белово - прекрасен малък град с много потенциал, ежедневно се сблъсквам с малки проблеми от първа необходимост, на които смятам, че е нужно да се отдели повече. Това "повече" дълги години беше пренебрегвано от властта и мисля, че е време, ние, младите, да направим стъпка напред към тази промяна.

 

Все повече школи прилагат курсове за програмиране, роботика за най-малките. Това ли е бъдещето и от колко години да се стимулира едно дете да участва в това?

- Роботиката и програмирането са голяма моя страст и малко съжалявам, че, когато бях малък, нямаше подобни курсове за деца. Завиждам на подрастващите с това, че израстват в свят, който им дава достъп до безгранично количество от знания. Бих посъветвал всеки един родител да учи детето си не само и единствено на роботика и програмиране, а на това как да използват тези знания, за да достигнат до развитие във всяка една сфера, в която детето прояви интерес.

 

Могат ли политическите решения у нас да върнат сектора назад в развитието си или го пази това, че повечето компании са чужди?

- Разбира се, че биха могли да навредят. Всички бяхме свидетели с това как прокуратурата, базирана на "слухове", отправи жестоки обвинения към NEXO, които за много кратко нанесоха ужасни щети на компанията. След като "слуховете" бяха оправдани, сами забелязахте, че прокуратурата замлъкна, но за мое огромно съжаление съм сигурен, че много скоро тази грешка ще струва прескъпо на българския данъкоплатец. За чуждите компании подобни действия са червен флаг да изнесат инвестициите си от страната, което създава сериозен риск от повишаване на безработица.

 

Българският политик живее ли във виртуална реалност пряко и преносно?

- Българският политик живее в една ЕГО/АЛЧНО-реалност, която много често му пречи да вземе правилните решения за народа. Това е сериозен проблем и тук с удоволствие подкрепям думите на Асен Василев, цитирайки го: "Политиците в цял свят правят едно нещо – това, което гражданите им кажат!". Мисля, че сегашните политици трябва да излязат от тази тяхна ЕГО/АЛЧНО-реалност и да започнат да мислят повече за нуждите на гражданите, а не само за личните си интереси и тези на малък кръг от бизнеси. Ако не успеят да го направят, за мен те нямат място в политиката.

- Може ли обаче виртуалната реалност (VR) да бъде полезна за бизнеса?
- Основният плюс на виртуалната реалност е това, че дава възможност на бизнеса да пресъздаде дадена ситуация виртуално, без дори да е нужно на потребителя да се сблъсква с нея в реалния свят. Сами може да си представите, че това би могло да бъде в плюс за много бизнеси в сферата на обученията и би помогнало най-много в ситуации, в които бизнесът предоставя високорискови и животозастрашаващи условия на труд. Представете си сега как във виртуална реалност бихме могли да пресъздадем условия за подмяна на високоволтови кабели в сферата на енергетиката. Едно ужасно опасно действие, което крие много рискове в реална обстановка, но благодарение на виртуалната реалност би могло да подготви кадрите как да елиминират опасностите и по този начин да действат по-сигурно и безопасно на терен. Представете си как същите тези симулации биха могли да помогнат на много бизнеси, обучаващи персонал, как да правят по-добре продажби.

- Кои са проектите, по които сте работили, и как те помагат на бизнеса?

- Работили сме по много проекти, повечето от които са помагали на бизнеса да реализира повече продажби. Имали сме удоволствието да разработваме иновативни продукти в сферата на маркетинга и рекламата за бизнеса на компании като Philip Morris, Volvo, FOX, National Geographics, Telenor, Vivacom, Somersby, Kamenitza, McDonalds, Coca Cola, UniCredit Bulbank и много други малки, но не по-малко важни клиенти за нас. Отскоро работим по разработването на софтуер, който подпомага сферата на строителството и архитектурата. Софтуер, който дава възможност на потребителя в реално време да калкулира енергийната ефективност на сградата и да създаде Circularity Passport с натискането на един бутон.

- Възможно ли е чрез този проект, свързан с архитектурата, например, да бъдат избегнати трагедии като тази след земетресението в Турция? Там стана ясно, че некачественото строителство е повлияло за негативния развой на събитията?
- За съжаление ние сме само софтуерни разработчици, които нямат досег до строителния процес. Сигурен съм, че в проектите на тези сгради са присъствали пълните спецификации, които са били нужни, за да може подобна трагедия да бъде предотвратена. Тук идва моментът, в който властта не е взела навременни мерки, за да следи изкъсо изпълнението на тези проекти, за да могат гражданите да се чувстват по-спокойни, закупувайки даден имот. В България ежедневно чуваме как строителството "не струва" и мисля, че това в комбинация със случилото се в Турция трябва да бъде червен флаг за всички политически партии и основен приоритет в плановете им за повишаване на качествения контрол на строителния процес. По този начин ще дадем сигурност на българския гражданин, че в бъдеще бихме могли да избегнем подобна трагедия.

- Колко души работите във Вашата компания?
- От есента на 2022 година фирмата ми се присъедини към гигант в сферата на архитектурата и строителството, базиран в Германия, с общ брой служители около 35 000 човека.

- Каква трябва да е целта на интелигентните хора да участват в политиката – да произвеждат по-добра среда на живот, да бъдат оценени възможностите им или очакване на някаква лична изгода? И каква e Вашата публична кауза, която искате да защитавате?
- Според мен, за да участваш в политическия процес, трябва преди всичко да си добър човек, човек, който е склонен да дава повече, отколкото да взима. Ако успееш да съхраниш това в себе си, изграждайки политическа кариера, мисля, че това е достатъчно, за да създадеш по-добра среда на живот за теб и за тези около теб. На втората част от въпроса ще отговоря с едно мое "клише", което често споделям пред познати и приятели, а именно "Ако един човек има добре платена работа, децата му получават добро образование и здравеопазване, защо на този човек да му е нужно да ходи в големия град или в друга държава?" Моята лична кауза е да създадем по-добър живот за жителите на малкия град и ще се боря по-малко хора да напускат нашата прекрасна държава.

 

 Никола Тотухов е кандидат за народен представител в листата на Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България” за 13 МИР - Пазарджик. Можете да го подкрепите, като гласувате на изборите на 2 април с номер 12 в бюлетината и преференция 112.

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

 

 

 

 
Loading...