pgimt1.jpg

В седмицата от 4. до 7. април 2023 г. Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм отбеляза своята 14-та годишнина с много събития.

Началото на тържествата беше сложено във вторник с открит урок по български език, английски език и руски език и презентация от специалността „Компютърна техника и технологии“ на тема „Всепоглъщащата сила на любовта в творчеството на Уилям Шекспир, Александър С. Пушкин и Пейо Яворов“.

По-късно през деня ученици от специалност „Организация на хотелиерството“ ни потопиха в тънкостите на екскурзоводските умения, като ни отведоха на обиколка из забележителностите на Панагюрище и ни представиха завладяващи беседи за църквата „Св. Георги“, къща-музей „Райна Княгиня“, Тутевата къща, Лековата къща и залата трезор на Панагюрското златно съкровище.

В сряда учениците и учителите от направление „Машиностроене“ и „Лазерна и оптична техника“ показаха креативността си с изложбата „Направено с любов“, съдържаща експонати, изработени от рециклирани материали.

През този ден също така направихме паралел между образованието през Възраждането и образованието днес благодарение на учениците, участвали в представление по „Радини вълнения“ от „Под  игото“ на Иван Вазов и във викторината на тема „България“.

Денят завърши с откриването на реновирания кабинет по организация и функциониране на ресторанта, където се проведе интересна среща с Дочка Атанасова. Авторката на кулинарна книга представи автентичния начин за приготвяне на яйца по панагюрски, а ученичката Снежинка Стоянова от 11 клас приготви и поднесе за дегустация на гостите.

Четвъртъкът беше богат на вълнуващи събития. Започнахме със състезание по БДП в двора на училището. В него се включиха ученици, които демонстрираха уменията си да карат велосипеди през препятствия и необходимостта от спазване на правилата за движение по пътищата. Тематичните занимания продължиха с диагностика на автомобили и упражнения от специалност „Автотранспортна техника“.

Учениците доказаха своята обществена ангажираност в конкурса за събиране на пластмасови капачки, кенчета и батерии, като първенец в този конкурс бяха учениците от 8 б клас, които бяха събрали над 5 килограма от описаните отпадъци и бяха наградени от директора на училището, инж. Лушка Апостолова.

Продължихме деня с открит урок по математика с два девети класа, както и с демонстрация по химия на тема „Химията не е страшна“, в които учениците показаха голям интерес към изучаваните дисциплини. По-късно се проведе състезанието по български език и литература „Бъди грамотен!“ за ученици от 11. и 12. клас. В него се подчерта значимостта на познаването на родния език за успешната реализация на всеки млад човек. Изненадата на деня беше буфосинхронадата „Волни-недоволни“, която ни потопи във въображението на учениците и ни разсмя от сърце.

Кулминацията на празничните събития беше в петък, когато се проведе откриването на изцяло обновената електролаборатория за електрически машини, апарати и измервания. На събитието присъстваха много официални гости, сред които кметът на община Панагюрище Никола Белишки, началникът на Регионалното управление на образованието в Пазарджик Дора Дулчева-Величкова, старши експертът по професионалното образование и обучение Васвие Мехмедова, доц. д-р Даниела Парашкевова – преподавател в МГУ „Св. Иван Рилски“, изпълнителният директор на „Асарел-Медет“ инж. Николай Пелтеков. По случай 60-годишнината от откриването на Минния техникум и на специалността „Минна електромеханика“ ученици от 10., 11. и 12. клас представиха презентации на тема „Нашето дуално обучение в „Асарел-Медет“, разказаха с ентусиазъм за възможността да бъдат част от реалния работен процес на фирмата и показаха опита, придобит от обучението си в специалността чрез няколко демонстрации.

С богатата палитра от събития Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм отбеляза своя празник и доказа, че гради бъдещето на учениците си с много мотивация, творчески и професионални умения. Нека има още много поводи за гордост, нестихващо вдъхновение и непрекъснато градивно развитие, защото НА БЪЛГАРИЯ СА НЕОБХОДИМИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ!


pgimt2.jpg
pgimt3.jpg
pgimt44.jpg


Loading...