armenski_klub2023.jpg

Арменската общност в Пазарджик и приятели на арменците почетоха паметта на жертвите в арменския геноцид. В културния клуб „Арто Бъздигян“ към църквата „Сурп степанос“ лекция за историята на арменския народ от възникването му до трагичните събития преди 108 години, представи социологът Олег Мардиросян.

Oleg Mardirosyan

Олег Мардиросян

Паметта на жертвите на арменския геноцид се почита всяка година на 24 април. На тази дата през 2015 година във връзка с отбелязване на 100-годишнината на събитието, българското Народно събрание прие декларация, с която признава „масовото изтребление“ на арменците.

Nishan Bazdigyan V Armenski

Нишан Бъздигян

„Това трябва да се помни за историята. Наш дълг, на следващите поколения, е да почетем паметта на нашите прадеди, защото това, което се е случило с арменците - ние сме имали семейства, домове… и всичко е свършило много бързо. Такава е била политиката на младотурците. Няма значение, че сега наследниците на нашата съседка, с която много добре се разбираме, са други – ние настояваме този въпрос да бъде отчетен от световните общности и да се знае какво тогава се е случило“. Това каза пред медиите Нишан Бъздигян – организатор на днешното събитие.

„Ние сме много благодарни, че България тогава ни е приела и до момента ние сме равноправни граждани на страната и допринасяме за развитието ѝ. Но ако това се беше отчело от световните общности, нещата, които се случват в съвремието, може би нямаше да се случат. Ако се върнем в годините назад, това е било преди Холокоста, преди други събития, преди събитията в Украйна. Тези неща трябва да се осъждат и  световната общност да знае, че такива неща не трябва да се случват“, допълни още Нишан Бъздигян.

В Културен клуб „Арто Бъздигян“ да почетат паметта на жертвите на арменския геноцид бяха много арменци от региона, както и много техни приятели.


armenski_klub2023b.jpg


Loading...