unihos20230426.jpg

„Антибиотична политика и резистентност в пост-КОВИД ерата“ обсъдиха в рамките на научна конференция водещи за страната ни специалисти - анестезиолози и микробиолози. Двудневният форум се проведе под егидата на Дружеството на анестезиолозите в България, Медицински университет-Пловдив и МБАЛ „Уни Хоспитал“.

В рамките на събитието бяха дискутирани тенденции в употребата на антибиотици, предизвикателства, казусите и решения по отношение на антибиотичната резистентност, COVID- пандемията и отражението й върху микробната резистентност и др.

Д-р Ангел Проданов, прокурист на МБАЛ „Уни Хоспитал“, откри форума и подчерта, че: “Огромният интерес към събитието потвърди, че темата е важна и наболяла, че поставянето й е навременно и изключително ценно за съсловието“. Участниците и гостите бяха приветствани от председателя на Дружеството на анестезиолозите в България чл.кор. проф. Николай Петров, д.м.н., проф. д-р Мариана Мурджева, дм, мзм, ректор на МУ-Пловдив и проф. д-р Чавдар Стефанов, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение м УМБАЛ „Св. Георги“ и ръководител на Катедрата по анестезиология, спешна и интензивна медицина в МУ-Пловдив.

„Антибиотичната резистентност е особено актуален проблем в пост-ковид ерата след масовото приложение на стратегически антибиотици по време на пандемията, което може да тласне резистентността на бактериите към непреодолими върхове“, обясни проф. Мурджева. Тя допълни, че антибиотиците са безценно средство за лечение на сериозни състояния, неразумната им употреба обаче може да доведе до увеличение на резистентността и други нежелани ефекти.

Генерален спонсор на събитието бе „Асарел-Медет“ АД.

Снимка: Николай Радулов
Loading...