maroko20230520g.jpg

Песни и танци от Мароко, аромат на традиционен чай и домашни сладки се чуваха и усещаха във въздуха край Историческия музей в Пазарджик този следобед. В Лапидариума бе открита изложба, посветена на Мароко. На откриването присъства лично Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република България.

Maroko20230520h

Изложбата е първа от поредица изложби, които ще представят страните, участващи в „Градините на света“. Идеята е по този начин да опознаем тези страни“, посочи кметът на Пазарджик Тодор Попов. „Моите контакти и моите впечатления са, че хората на Мароко са изключително сърдечни, по което много си приличаме и за нас е изключително удоволствие да приветстваме гостите от Кралство Мароко и да се запознаем с културата и традициите им“.

Maroko20230520j

За мен като посланик на Кралство Мароко, акредитирана във вашата прекрасна страна България е чест и удоволствие да бъда с Вас в този красив град Пазарджик, за да отбележим началото на празненствата тук, посветени на св. св. Константин  и Елена.

Посланик Закия Ел Мидауи представи част от историята на Мароко, както и интереса към тази страна като туристическа дестинация. А самата изложба показа традиционни дрехи, занаяти, танци, както и мароканска чаена церемония. Посланикът на Мароко благодари на кмета Тодор Попов и неговия екип за съдействието им за организиране на деня на мароканската култура в Пазарджик.

Особен интерес предизвикаха кафтаните на мароканските девойки – традиционни рокли в стил роба. Облечени в марокански кафтани днес дефилираха актриси от пазарджишкия театър. Сред пременените в кафтан от личната колекция на Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи беше олимпийската шампионка от Рио – 2016 Ренета Камберова, както и нейната майка Ваня Камберова.

Maroko20230520

Всички гости в Лапидариума можеха да се снимат с гостите от Мароко, да опитат техния чай и сладки, да разгледат традиционни занаяти, марокански текстил и украшения.

Катя Бузник

Maroko20230520d

Maroko20230520a

Maroko20230520e


maroko20230520b.jpg
maroko20230520c.jpg
maroko20230520f.jpg


Loading...