tp_smet21_1.jpg

Интервю с кмета на Пазарджик Тодор Попов по повод безконтролното изхвърляне на строителни отпадъци, стари мебели и домашно оборудване

- Г-н Попов, в Пазарджик започна подмяна на контейнерите. Част от тях са разбити от изхърляните в тях строителни отпадъци и сгурия.
- Започваме поетапната подмяна на старите контейнери, както и в града, така и в селата. Това, разбира се, не може да стане с магическа пръчка наведнъж, но в рамките на 6-7 месеца или до края на годината 90% от контейнерите тип "Бобър" ще бъдат подменени.
Използвам възможността да помоля нашите съграждани да не правят това, което виждаме в момента – изхвърлени в контейнерите или до тях чували с небитов отпадък от ремонтни дейности. Контейнерите са за отпадъци от бита, а не от строителство и ремонти. Това, за съжаление, е масова практика и не може така да продължава. Затова, ако не настъпи подобрение в манталитета и отношението към средата, която ни заобикаля, ще започнем прилагането на санкции. Ще глобяваме всички, чиито междублокови пространства представляват такива гледки. И това няма да е ново, защото сме го прилагали. Ще даваме срокове на домоуправителите натрупаното да бъде почистено в рамките на една седмица. В противен случай глобяваме всички, които са в прилежащите територии на тези сметища. Защото явно друг начин няма. А домоуправителите как ще се оправят с изхвърлящите и живеещите там, е въпрос на тяхно отношение. Има си етажна собственост. Тя да се погрижи за тези, които изхвърлят и цапат! Защото те ги знаят кои са. Но повече такова нещо не може да продължава, скъпи съграждани, защото аз държа на тези неща - да живеем в чист и приветлив град. Пак казвам, ще изчакаме до края на годината, но ако няма промяна, от следващата започваме санкции. Още веднъж искам да подчертая: всеки има ангажимент по закон и по наредбата за обществения ред да поддържа чисти прилежащите територии към домовете, междублокови пространства и т. н. Ако това не се случва, ще санкционираме тези, които живеят в съответните прилежащи части. А кой точно цапа и как цапа, е проблем на вътрешен контрол. Ние не можем всяка вечер до всеки контейнер да поставим пазач.

- Гражданите обаче реагират, че те плащат такса за битови отпадъци. Какво включва тя?
- Таксата ТБО включва само и единство битов отпадък - всичко онова, което изхвърляме в ежедневието си – остатъци от храни, хартии и пластмаси. Никой няма ангажимент да изхвърля небитов отпадък. Това, което се случи при църквата „Света Петка” не е случайна гледка. Тя е масова всяка пролет и есен. Изхвърлят се матраци, дюшеци, дивани, всякакви парцали, стъбла и клони от зеленчуци и дървета. Всички казват висока била такса смет. Нека всеки сметне следното - колко плаща годишно такса смет и я раздели на месеци, седмици и дни. Цифрата е смешна - между 30 и 60 стотинки на ден, в града, в централна част. В селата е по 3 стотинки на ден. Дали има човек в света, който ще ви изхвърля боклуците за 50 стотинки на ден?! Така че, да не злоупотребяваме с това.

- А кога можем да очакваме съвременни почистващи машини по улиците на Пазарджик?
- Нека първо благодаря на тези момчета, които работят в "Чистотата". Ако ги няма тях, съвсем ще затънем в боклуци. И на момичетата с метлите. Искаме техника, но дали искате ли да увеличим с 300% данъците. Тогава ще вземем и техника, и модерни машини... Всичко това струва пари. Затова нека бъдем коректни към себе си и към това, което правим. Нека всички осъзнаем, че да си изхвърлиш торбичката в коша за боклук или цигарата, или чашата от кафе, не изисква пари и усилия, а възпитание. Територията, в която живеем, е наша грижа. Полагаме усилия, каквото можем - правим. За тези 15 години сигурно сме наредили 5000 пейки. Оправили сме стотици квадратни метра междублокови пространства. Помислете си как изглеждаха "Запад", "Устрем", "Младост" и още, и още… Да не говорим за спортни съоръжения, паркове. Всичко това сме променили, разбира се с усилията на нашите активни съграждани. Но повече такова поведение е недопустимо. И тъй като методът на убеждението и добрия пример не помагат достатъчно, най-вероятно ще преминем следващата година към метода на санкционирането. Той няма как да не проработи. Навсякъде другаде в света е проработил, ще проработи и у нас. Във Франция, в Германия, Испания или Англия може да не си хвърляме боклуците на улицата, защото камерата ще те щракне и ще платиш 50 или 100 евро. А тук го правим, защото няма да платиш нищо. Така в годините лека-полека ще се развие в съзнание. Но все още аз имам надежда, особено по Великден, че ние наистина ще се вземем в ръце и ще си поддържаме града такъв, какъвто трябва да е. Много лесно е да щракаме във Фейсбук някакъв контейнер с нахвърляни боклуци около него и да чакаме кмета да дойде да изчисти. Да, кметът ще изчисти, но без съзнание утре гледката ще е същата. Не може да имаме само претенции. Необходимо е и отношение. Затова, моля, нищо не коства да си хвърлиш боклука в контейнера. Като правиш ремонт, да помислиш мебелите на кого ще дадеш - има организации, които ги приемат, има пунктове, които изкупуват. Моето послание е: чистота в града зависи от нас самите. Аз като кмет имам ангажимента градът ни да е чист. Като не става с добро, става с лошо. Защото искам Пазарджик да е чист. Защото това възпитава, защото това е здраве, настроение и самочувствие.


tp_smet21_2.jpg
konteineri21.jpg


Loading...