muzei_sport1.jpg

Шампионът по бокс в кат. до 48 кг. Ергюнал Сабри, който присъства с още дузина знаменити български спортисти на откриването на изложбата „Личности и събития в българския спорт“, подари своя боксьорски шлем. Преди това същото стори и автомобилният състезател Димитър Илиев, който в момента е министър на спорта.


Кметът Тодор Попов отбеляза изключителната роля за реализацията на идеята на председателя на УС на Асоциация „Докосни дъгата“ д-р Денислава Ангелова, осигурила контакти и дарения от известни български и световни спортисти и клубове, както и на . , предоставени от д-р Денислава Ангелова – председател на УС на Асоциация „Докосни дъгата“, както и на председателя на „Младежки спортен клуб Пазарджик спортува“ Ренета Камберова.

"Аз считам, че имаме повод за гордост дне, всички. Защото ние, тук в Пазарджик си следваме мечтите. Започнахме от една гола гола поляна, всичко беше занемарено, но благодарениеп на нашата последователна работа, с правилните хора, с правилните партньори, с инвестициите ни, независимо от кризи и предизвикателства, намирахме пари за зали, за басейни, за спонсорства. Защото това е важно. Но нашите мечти не спират до тук. Зад мен стоят много хора, които работят за спорта. И ние няма да спрем, до тук". Това при откриването на експозицията в Регионалния исторически музей кметът Тодор Попов.

В експозицията са представени личности като Григор Димитров – носител на шампионските титли на Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ за юноши през 2008 г., спечелил 8 титли от Световния Тур на ATP, включително и Финалите на ATP в Лондон през 2017 г.; олимпийският и двукратен европейски шампион в бокса Петър Лесов; шампионите по борба Станка Златева - първата българка, световен шампион по борба (2006 г.) и Армен Назарян - олимпийски шампион от летните олимпийски игри в Атланта през 1996 г. и Сидни (2000 г. ); Елица Янкова – спечелила бронзов олимпийски медал в Рио де Жанейро през 2016 г.; златният медалист от младежките олимпийски игри в щангите и европейски шампион по вдигане на тежести за мъже Божидар Андреев, най-добрият роден джудист в кат. до 66 кг Божидар Темелков, световният шампион по бокс в кат. до 54 кг Детелин Далаклиев; златният медалист в скока за височина на Световните университетски игри Тихомир Иванов; плувецът Антъни Иванов; златното момиче в художествената гимнастика Ренета Камберова – спечелила бронзов медал (ансамбъл, многобой) от Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г.; шампионите по шахмат Цвета Галунова и Момчил Николов.
Експонирани са екипи и награди на състезатели от златното поколение на българския футбол от САЩ`94 – Христо Стоичков, Йордан Лечков, Красимир Балъков, Златко Янков, Даниел Боримиров, Пламен Николов, както и екипи на футболни отбори от България и чужбина - „Лудогорец“, ЦСКА, „Черно море“, фланелки на турския „Бурсаспор“ и португалския „Бенфика“.
Показани са лични автографи на част от спортистите, както и снимки от състезания и книги, представящи развитието на българския спорт през годините.
Откриването но изложбата е част от събитията, съпътстващи провеждащия се в Пазарджик конгрес на спортните журналисти от Югоизточна Европа. Тя ще се превърне в мобилна музейна експозиция, като първите 6 месеца ще бъде отворена за посещения в Пазарджик.


muzei_sport1.jpg


Loading...