jz_batak.jpg

Големите водни обекти са място, където много хора намират прохлада през горещините, но те крият и опасности, напомнят от ОДМВР-Пазарджик.

От дирекцията препоръчват за къпане да се използват само обезопасени плувни басейни. Къпането в язовири, микроязовири, напоителни канали, изкопи запълнени с вода, изкуствено създадени езера, като тези в парк „Острова” и парк „Стадиона” в Пазарджик, е категорично забранено Това крие риск за живота и здравето на решилите да се разхладят в тях. Собствениците на тези водоеми имат задължението да ги обезопасят с лесно забележими знаци, забраняващи къпането, на които се посочва конкретната опасност. Табелите се поставят на разстояние не по-голямо от 200 м между тях. Когато водните площи се намират в населените места или в непосредствена близост до тях, се ограждат с парапети или пояс от нискостеблени растения. Когато скоростта на водата в откритите канали е по-голяма от 1,5 м/сек, по протежение на каналите се поставят стълби за слизане до дъното. В населените места те са на разстояние до 200 м, а извън населените места - до 500 метра.

От дирекцията на полицията апелират към родителите да осъществяват по-ефективен надзор върху подрастващите, които са решили да ползват необезопасени водни площи. Това крие риск от травми, наранявания или от удавяне.
Loading...