ioana_pesh.jpg

Българката Йоана Бакърджиев, по-популярна с онлайн псевдонима си Wondering Yoana, извървя 160 км пеш от Пазарджик до Хасково заедно с германката Франциска Хиехъс - TravelComic. Приключението, което Йоана документира като видео блог, е в подкрепа на пострадалите от опустошителните земетресения в Турция в началото на 2022 година.

Видеото проследяващо цялото пътуване: https://www.youtube.com/watch?v=Mu6YHOvAg0w

Походът на българката и германката е част от кампанията на Франциска, която преминава пеш 2400 км от Виена до Истанбул по пътя на Султана. Германката завършава успешно пътуването си в средата на юли и събира 20 хиляди евро, които дарява за изграждане на къщи за пострадалите от земетресенията.

Йоана споделя за своето пътуване: „С Франциска се запознахме през 2020 година. Тя е травъл влогър и е много популярна и обичана в Европа, с милиони последователи. Когато разбрах, че ще минава през България като част от пътя ѝ от Виена до Истанбул, ѝ предложих да се включва и аз. Не подозирах колко тежко ще е да вървиш 160 км, но всяка минута си струваше. Най-ценното от това пътуване беше среща с хората по пътя ни от Пазарджик до Хасково.“

Походът на Йоана и Франциска преминава през красивите български кътчета като Куклен, Стамболийски, Пловдив, Асеновград, Брягово и Минерални бани. Йоана планира и следващо пътуване из България пеша или с велосипед, в подкрепа на българска кауза.

 

Vasil Ivanov

Entiendo

 

 
Loading...