izl_roiaka.jpg

Днес от 17,00 ч. в къща музей „Константин Величков“, на ул. "Теодор Траянов" № 6 в Пазарджик, ще бъде открита гостуващата изложба „В рояка спомени свещени“ на къща музей „Иван Вазов“ – Сопот. 

Изложбата е създадена през 2020 година във връзка с годишнина от рождението на Иван Вазов и от тогава до сега е представяна в различни музеи в страната. Къща музей „Константин Величков“ е шестият домакин на изложбата.


Изложбата включва 18 табла, всяко от които е свързано с родния град на поета. Пренася ни в „рояка спомени свещени“ на Иван Вазов, научвайки за
произхода на името на града, за фамилия Вазови – Минчо, Съба и тяхната многолюдна челяд. Ще разберете колко мили на сърцето му са детските и
юношеските години в Сопот. Защото от бащиното огнище идва вдъхновението му да пише и тук прави първите си опити като поет.
Изложбата разказва и историята на родната къща на Вазовци , възстановяването ѝ и превръщането ѝ в музей с експозиции, които са обновявани през годините, за да може всеки, който обича Вазов и творчеството му, да се поклони на това свято място.

Изложбата може да бъде посетена до 13 ноември 2023 г., всеки делничен ден от 9.00 до 17.00 ч.

 

 

 
Loading...