karl_2023_09_23_22_13_05_228.jpg

Много благодаря на всички, че ме поканихте. Вие и вашият град се поставихте на Световната карта на мира. След години ще може да разказвате на вашите деца за това събитие във вашия град. Още веднъж искам да благодаря за поканата. Да присъствам и да бъда част от това голямо събитие е чест за мен. И най-важното е, че от тук отправяме послание за мир. Това каза легендарният лекоатлет и Посланик на САЩ за мир Карл Люис във вечерното събитие от откриването на „Градината на света“ в Пазарджик под бурните аплодисменти на множеството  жители и гости на града.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов подари на Люис графична композиция на олимпийските кръгове, изработени от позлатени розови цветове с 24-каратово злато.

Мистър Карл Люис! Каквото и да кажем за този човек, ще е малко. Ние и милиони по света сме се вдъхновявали от него и неговите постижения. И днес той е тук, при нас – в малка България, в малък Пазарджик, за да ни подкрепи. Това са великите личности! Благодарим ти! Изключителна чест е да бъдеш с нас тази вечер, подчерта кметът на Пазарджик при връчването на специалния подарък.

Не по-малко оригинален бе и подаръкът за легендата на българския футбол и Посланик на сраната ни за мир Христо Стоичков- стилизирана златна чаша от времето на Хан Аспарух.  

Защото първият, основал нашата държава, е най-великият. А ти завинаги ще останеш първият и най-велик мъж, който е прославил България на всички континенти. Така Тодор Попов мотививира избора си за личен подарък на Христо Стоичков. С аплодисменти бяха изпратени думите на Тодор Попов за ангажираността на Стоичков с идеята и реализацията на проекта „Градината на света“.  Той благодари на всички преки участници, на хората и организациите подкрепили и реализирали проекта, като отбеляза,че това е само първият етап от неговия замисъл.

Размяната на подаръци продължи с връчената Златна топка от Христо Стоичков на Карл Люис,като легендарната българска осмица обясни, че това е нещото, към което най-много се е стремил. Той благодари на Тодор Попов за всичко, което прави за хората и града. „Само преди една година тук нямаше нищо. И като обеща – го изпълни. Дерзай и никога не се отказвай“, пожела Стоичков на Тодор Попов, посрещнат и изпратен с аплодисменти и скандирания „Христо! Христо!“

Преди официалната част Карл Люис, Христо Стоичков, Тодор Попов и участници в „Похода за мир“  изпяха химна на движението (на видеото) и запалиха Вечен огън за мир, който е между кътовете в „Градината на света“ на Стоичков и Люис.

С обратно броене бе включено ефектнто парково осветление, а след кратка програма на Пазарджишкия симфоничен оркестър - пищна заря.


karl_2023_09_23_21_23_18_496.jpg
karl2023_09_23_22_30_23_180.jpg
zarya_2023_09_23_22_32_05_345.jpg
karl_2023_09_23_21_47_40_055.jpg


Loading...