boris_haralampiev.jpg

Спомен за един свещеник, направил много за града ни“ – с това кратко заглавие пазарджишкият вестник „Виделина“ в статия от 7 дек. 1993 г. обобщава ролята на Борис Харалампиев в духовния живот на Пазарджишката околия.

   Роден на 10 октомври 1898 г. в свещеническо семейство в асеновградското село Яврово, Борис Харалампиев осиротява рано. След прогимназията в Пловдив, учи в Софийската духовна семинария, където се откроява като отличен ученик. Прекъсва учението си, за да участва в Първата световна война. След завръщането си от фронта завършва средното си образование в семинарията и през 1920 г. се завръща в родното Яврово, където учителства 20 години. Създава семейство с Василка Лозанова, имат двама сина и една дъщеря.

 

Отличен педагог, с индивидуалент подход към всяко дете, Борис Харалампиев запалва пламъка на знанието в много будни деца в Яврово. Той е първия учител на писателя Николай Хайтов, художника-карикатурист Борис Димовски, проф. Васил Колевски, проф. Гълъбов, проф. Янакиев – изявени имена в науката и изкуството. Борис Харалампиев е и общественик, съосновател и ръководител на читалището, един от основателите на Окръжен кооперативен съюз, касиер на кредитна кооперация, синдикален съветник в електроцентрала „Въча“.

 

През 1940 година Борис Харалампиев е назначен по препоръка на пловдивския митрополит Кирил за архиерейски наместник на Пазарджишката духовна околия, където служи до 1972 г. Тук той е изпратен със задача да сплоти разбунената духовна околия. Иконом Борис поп Харалампиев става освен добър администратор и строител, и пазител на пазарджишката съкровищница от църковни храмове и светини.

Негова е организацията по възстановяването на разрушеното крило на Баткунския манастир „Св. св. Петър и Павел“, признаването на църкви за старини и икони за редки художествени произведения. През 1960 г. негова е заслугата по извършване консервацията иконостаса на един от символите на Пазарджик – катедралния храм „Св. Успение Богородично“ – културно-историческа ценност и архитектурно-художествен паметник на културата от национално значение.

Иконом Борис Харалампиев съвместно с митрополит Кирил участва в спасяването на пазарджишките евреите от депортиране в немските лагери на смъртта  през 1943 г. Паметта и благодарността на спасените, а показана във филма „Оптимистите“ на израелския режисьор Джаки Комфорти, включващ и интервю-спомен с иконом Борис Харалампиев.

През всичките 32 години на активна свещеническа и обществена дейност в Пазарджик, Борис Харалампиев неуморно твори – пише, произнася, публикува в „Църковен вестник“, подготвя за печат свои проповеди, слова, разкази на различни теми, изследва обичаи, географски места и имена в Пазарджишко и Яврово. Така опитва да приобщи хората към християнското учение, към родното, да ги запознае с живота и делото на важни духовни лица, общественици, водачи на България. Отец Харалампиев е оставил в наследство ръкописи и множество машинописни текстове, съхранени във фонда му в отдел „Държавен архив“ – Пазарджик.

През 1972 г. иконом Борис Харалампиев е отстранен от длъжност, защото се противопоставя на нареждането на властта да спре да бие камбаните в Пазарджик. Свещеникът се завръща в родното Яврово, където служи на Бога и хората в местния храм почти до смъртта си през 1990 г.

Документите за фонд  №1284: Харалампиев, ставрофорен свещеноиконом Харалампиев, Борис (1898-1990), опис №1 са дарени на Държавен архив – Пазарджик от него и сина му Никола Харалампиев в периода 1984-1993. През настоящата 2023 г. г-жа Пенка Велкова – внучка на фондообразувателя, дарява още ценни документи. По повод 125 години от рождението му във фоайето на Държавен архив – Пазарджик са подредени витрини с оригинални документи, които могат да бъдат разгледани до края на м. ноември.

  

Надежда Свиркова

Младши експерт


vipusk.jpg
nedelni_propovedi.jpg


Loading...