hristo_vakarelski2023.jpg

На 23 ноември 2023 г. от 17,00 ч. в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик, ул. „Отец Паисий“ 8, ще бъде представена изложбата на Националния исторически музей – „Рицар в живота и науката“, посветена на големия български етнограф и фолклорист Христо Вакарелски (1896-1979), първият българин, удостоен с престижната Хердерова награда през 1965 г.

В изложбата „Рицар в живота и науката“ са включени документи, снимки, ордени, медали, книги и картини, много от които се показват за пръв път. Това е представителна част от голямото дарение, което през 1996 г. правят на Националния исторически музей неговият син Тома Вакарелски и дъщерята на учения – Донка Вакарелска-Чобанска.

Изложбата отразява многостранната и изключително плодотворна дейност на Христо Вакарелски в областта на етнографията и фолклористиката, теренните му и научни проучвания, високото международно признание, заслугите му като музеен деец и директор на Етнографския музей в Скопие и на Народния етнографски музей в София, неговия принос за създаване задругата на майсторите, както и широките му контакти със световно признати чужди учени и български колеги, с които води обширна и дългогодишна кореспонденция, често оказвайки им безкористна и неоценима помощ в областта на етнографията. Заради това писателят Николай Хайтов го нарича „рицар в живота и науката“. Посетителите ще могат да проследят неговия път към и през етнографията, да се запознаят със семейната му среда.

Изложбата се реализира благодарение на партньорството между Регионален исторически музей – Пазарджик и Национален исторически музей – София.

Изложбата може да бъде посетена до 20 февруари 2024 г. в работни дни – от 9,00 до 17,00 ч., събота – от 10,00 до 17,00 ч. Телефон за връзка и заявки: 034/445 719.
Loading...