p_kulenski20231123b.jpg

След като очерта финансовото състояние на Община Пазарджик, заварената запорирана от НАП общинска сметка, която по думите на кмета е светела на червено, Петър Куленски посочи и мерките, които екипът му ще предприеме за финансовото оздравяване на общинските финанси:  

„Първо, спиране на всички кранчета, от  които общината е източвана през последните години. Край на раздаването на корупционни пари! Заявявам го най-отговорно. Оттук насетне всички стари задължения, които общината е натрупала, ще се плащат  едва след ревизия на самите договори – какви дейности са извършвани и срещу какви суми. Ще поканя на среща всяка една фирма – кредитор на общината, за да предоговорим сумите, които се дължат, да видим за какво се дължат тези суми и да видим дали фактурираните дейности са реално извършвани и на каква стойност. Т.е. пълна прозрачност при разходване на публичните средства! Това включва изключителна финансова дисциплина. Край на безконтролните харчове! Парите на общината ще бъдат разходвани само по предназначение! Няма да позволя да ми бъдат извивани ръцете в нито един момент за нищо – било то за спорт или за други дейности. Общината ще плаща според възможностите си и според финансовото състояние, в което е доведено от хората, които са управлявали тази община 16 години!

Трета стъпка – усилено работим, за да получим финансова помощ от Министерство на финансите“.  Това заяви Петър Куленски и посочи, че е провел две срещи с екипа на Асен Василев, предстои трета. Четвъртата стъпка, която е предприета са проведените разговори за получаване на финансиране по важни за Пазарджик проекти за десетки милиони левове. Сред важните проекти Куленски посочи ремонта на моста на Марица и сподели, че се надява в средата на следващата година да започнат ремонтните дейности.

Петата, очертана от него стъпка, е получаване на европейско финансиране по плана за възстановяване и устойчивост. Пазарджик предстои да получи поне 27 милиона лева за саниране. Проектите, по които общината кандидатства, са  на обща стойност над 200 милиона лева.

И накрая бих искал отговорно да заявя, че светлина в тунела има, но за тази цел трябва да си дадем ясна сметка в каква ситуация сме поставени“.

Тези мерки посочи Петър Куленски след седем дни управление на Община Пазарджик.
Loading...