panagurishte.jpg

Административен съд – Пазарджик обяви със свое решение, че изборът на Желязко Гагов за кмет на община Панагюрище е недействителен.

Бившият кмет Никола Белишки обжалва решението на ОИК, с което опонентът му бе обявен за победител в балотажа с 28 гласа преднина.

В мотивите на съдебното решение се казва ,че в разглеждания случай са установени съществени нарушения на изборния процес, които са основание да бъде обявен за недействителен резултата от изборите.

След повторното преброяване на бюлетините от 15 секции са установени множество нарушения, открити са разкъсани чували, поправки в протоколите, разминаване в преброените и отразени бюлетини.

Въз основа на всичко това съдът счита, че „нарушенията на изборния процес са съществени. С нормите на ИК са въведени изисквания, спазването на които дава гаранция, че изборите са проведени без нарушения. В случая тези изисквания са нарушени. При така установените нарушения на изборния процес, на осн. чл. 459, ал. 10 от ИК, следва да се отмени Решение № 138-МИ от 06.11.2023 год. на ОИК – Панагюрище и избора за кмет на Община Панагюрище, проведен на втори тур на 05.11.2023 год. да се обяви за недействителен.“

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба, пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните

 

 
Loading...