fotovoltaitsi_solar.jpg

Дългогодишният кмет на Пазарджик Тодор Попов потвърди, че общинският соларен парк вече не съществува, защото новото ръководство на общината е заявило пред инвеститора, че няма интерес към този проект.

Преди местния вот започна реализацията на .първия етап, който беше на стойност 8 млн. лева - изцяло за сметка на изпълнителя. Общината участва в проекта с апортна вноска на земя, а щеше да връща инвестицията от бъдещата печалба на дружеството. Пазарджик беше първата община, която започна изграждане на соларен парк, който ще бъде в полза на администрацията чрез продажбата на електрическа енергия. Инвеститорът обаче е започнал демонтаж на панелите.

„Слави (бел.ред. Слави Върбаков, консултант по проекта) си събра всичко. Те са му казали „Нямаме интерес“. Това ни струва две години и половина работа – да се направи соларен парк без пари за общината, който щеше да акумулира десетки милиони приходи за тази община. Щеше да бъде направен от инвеститора, даже без банков кредит и ние в годините да го плащаме. На това какво му казвате? Аз му казвам идиотия! Те си мислят, че Тодор Попов върти някакви схеми. Това е общинско, не е на Тодор Попов“.

С тези думи вчера на пресконференцията си бившият кмет потвърди слуховете, че проектът за общински соларен парк няма да се състои по решение на общината.

Снимки и видеа във Фейсбук групите показват, че разглобяването и изнасянето на фотоволтаиците от терена е започнало на третия ден след балотажа.
Loading...