20240106jo5.jpg

Слънчевото и топло време днес извади край брега на Марица почти целия град и беше предпоставка много млади мъже да се включат в традиционната церемония по изваждането на кръста, както и в изцяло новото за Пазарджик мъжко ледено хоро. Не беше ледено, но пък беше чисто ново. Инициативата е на „Да запазим българщината“ и на група млади хора, които бяха подготвили сцена, озвучаване и скара за всички, които пожелаха празникът да завърши с почерпка.

На сцената бяха поканени отците от Пазарджишката духовна околия, а също и официалните лица от държавното и общинско ръководство.

20240106jo2

Преди това в църквата „Света Богородица“ беше отслужена Богоявленска света литургия, след което шествието то църквата се отправи към река Марица. Архиерейският наместник отец Боян Кочев отслужи водосвет и хвърли във водите на реката дървения кръст. За кръста се хвърлиха този път извънредно много млади мъже – над 50. Извади го 16-годишно момче – Кристиян Пашов, възпитаник на Механотехникума в Пазарджик. Кристиян участва няколко години подред в церемонията и за пръв път успява да се добере пръв до кръста. Немалко бяха желаещите да се докоснат до него за здраве, а заедно с приятели младежът се върна обратно в реката, за да си направят снимки за спомен. Както се казва, мокър от вода се не бои!

20240106jo3

20240106jo4

20240106jo6

След това множеството се отправи под моста към сцената, която беше издигната от западната страна на Маришкия мост и на която бяха поканени отците, народният представител Стефан Мирев, областният управител Валентина Кайтазова, заместник областният Стефан Димитров и кметът на Пазарджик Петър Куленски.

20240106jo8

Словото си отец Боян Кочев започна с цитат от английски автор, за който се е сетил при звука на чановете: „Човек може да има стотици хиляди гледни точки, докато открие истината и оттам насетне неговата гледна точка е само една – истината“. Така и хората хилядолетия наред търсеха смисъла на своя живот, търсеха да удовлетворят желанието за мир, любов, за правда и в днешния ден преди две хиляди години се изпълни, защото днес в река Йордан влезе самата истина. Нашият благочестив народ също е търсел това и с кукерите, и с нестинарството, докогато днес видяха Спасителя. Звънът на чановете ми напомня за планината мъченица, която е в дясно от нас. Преди години по време на робството, духовниците са кътали светената вода и тя е чиста и до сега, защото са знаели, че слезлият в река Йордан Свети дух е осветил водата. Днес черпете и пийте вода, ча да може това освещение да влезе в нашите сърца и души и да ги облагороди“. Това каза отец Боян.

20240106jo10 Petar Kulenski

Кметът Петър Куленски също бе поканен да поздрави пазарджиклии:

„През изминалата 2023 година  търсехме много поводи да се делим, но сега е време да протегнем ръка един към друг, да се обединим, както каза отец Боян - за това Пазарджик да бъде един по-добър град,  община Пазарджик да бъде едно по-добро място за живеене и именно такива събития ни дават повод да сме заедно, да протегнем ръка един към друг и да започнем да работим заедно за доброто на нашия град. Честит празник!“

 

След официалните приветствия в тонколоните зазвучаха хора, завиха се танците, а привилегията да влязат отново във водата беше на мъжете с тяхното мъжко и не толкова ледено хоро.

На днешния ден Пазарджик традиционно отбелязва и годишнината от рождението на поета революционер Христо Ботев. Пред паметника на Ботев бяха положени венци и цветя, хората сведоха глава пред подвига на един от големите българи, останали завинаги в историята и в сърцата ни.


20240106jo13.jpg


Loading...